Rsd (5 jul 2007) do 31 jan, wo 6 feb 2008

Va vis deviens - Radu Mihaileanu

BoZ (ma 9 jul 2007)
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De film die via de scheurkaartjes het hoogst gewaardeerd wordt draaien we nog een keer. In 2007 was dat Va Vis Deviens (met een ongekende 9,8).

In 1984 kwam voor het eerst een grote groep Ethiopische Joden naar IsraŽl. Met 'Operatie Mozes' werden 7000 Joden uit het islamitische Soedan in het geheim naar IsraŽl gebracht. "Ga, leef en word" is de opdracht van de moeder aan haar 9-jarig zoontje als hij onder de vlag van deze operatie naar IsraŽl kan vluchten om een hongersdood te ontlopen. Hij is echter niet joods, maar christelijk, en draagt dit geheim met zich mee. In het land van melk en honing valt de realiteit bar tegen. Geen hongersnood, maar wel heimwee naar zijn moeder en angst voor racisme, vooroordelen en oorlog. Toch weet de jonge Schlomo langzaamaan zijn weg te vinden en groeit hij naar volwassenheid.

Voor Radu Mihaileanu, zelf de zoon van een Joodse vluchteling die om te ontsnappen aan de Nazi's zijn naam veranderde, is deze ontroerende film over identiteitsvorming een persoonlijke opdracht en een warm pleidooi voor vrede en verdraagzaamheid. De film werd op het Filmfestival Berlijn bekroond met de publieksprijs en behaalde met 9,47 de hoogste scheurkaartjesscore uit de geschiedenis van filmtheater Fanfare, onze collega's uit Oudenbosch. (Bij ons werd de film dus nog hoger gewaardeerd).

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Va vis deviens
Frankrijk/België/Israël/Italië, 2005, Frans, Hebreeuws en Ambaars gesproken
Productie: Denis Carot
Regie: Radu Mihaileanu
Scenario: Alain-Michel Blanc, Radu Mihaileanu
Camera: Rémy Chevrin
Montage: Ludo Troch
Muziek: Armand Amar
Met: Yaél Abecassis, Roschdy Zem, Moshe Agazi, Moshe Abebe, Sirak M. Sabahat
Speelduur: 140 minuten

24 mei 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Cinema Paradiso.