Rsd do 21 okt 99 Vaarwel ganzen - Lidia Bobrova  
BoZ ma 25 okt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Oj, vy goesi! ('O ganzen, grijze ganzen, voorspel mij mijn lot') zongen drie Russische broers altijd op gevoelige toon, begeleid door hun vader op de accordeon. Elke keer als de broers het lied weer horen, springen hen de tranen in de ogen, denkend aan hun eigen lot.

Mitka is een arme invalide, Petka een notoire zuiplap en Sanka komt halverwege de film in beeld na jaren gevangenis. Alleen dankzij hun taaie vrouwen kunnen ze het hoofd boven water houden en staat er wel eens een aardappel op tafel naast de fles zelfgestookte wodka.

Net als in Daar in dat land toont Bobrova in Vaarwel Ganzen het bestaan op het Russische platteland, dat veelal keihard en uitzichtloos is, maar soms ook hartverwarmend en heerlijk absurd. En ook deze keer plukte Bobrova dorpelingen uit het maaiveld om de rollen te vertolken. Helaas stierf , zoals Hans Beerekamp in de NRC schrijft, broer Sanka drie dagen na de opnamen. Hij was met een borrel op in slaap gevallen met een brandende sigaret, waarna het vloerkleed vlam vatte… 'O ganzen, voorspel mij mijn lot!' 

Volkskrant
NRC

Lydia Bobrova, Rusland, 1991, zwart-wit/kleur, 87 minuten
Met: Vjatsjelav Sobolev, Joeri Bobrov, Vassili Frolov

september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1999 Filmhuis Roosendaal.