Rsd do 9 dec 2004 Uzak - Nuri Bilge Ceylan
BoZ ma 13 dec
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Yusuf, een man van het platteland, trekt naar Istanbul in de hoop daar werk te vinden. Zijn droom is op een van de grote schepen terecht te komen. Hij doet een beroep op zijn neef Mahmut, fotograaf en door zijn vrouw verlaten. Onverwacht staat Yusuf bij hem op de stoep en vraagt om onderdak. Na een paar dagen al blijkt dat de twee elkaar op de zenuwen werken. Mahmut kijkt neer op Yusuf; hij vindt zichzelf namelijk een intellectueel, maar in zijn hart weet hij dat hij dat hij daar eigenlijk de capaciteiten niet voor heeft. Hij weet dat Yusuf geen baan zal vinden, maar hij weet ook dat zijn eigen droom, die van groot filmmaker, nooit uit zal komen, simpel omdat hij het talent ontbeert. Yusuf zal net als hijzelf zijn ambities kwijtraken.

Qua stijl is deze film een plaatje. Istanbul in de sneeuw, olietankers op het droge en dreigende wolkenluchten. Regisseur Ceylan verwijst graag en vaak naar grote cineasten als Antonioni en Tarkovski. Uzak is bekroond met onder meer de Grote Prijs van de Jury in Cannes. U zult zeker onder de indruk raken van dit tijdloze verhaal over eenzaamheid en vervreemding in de moderne, grote stad.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Filmfestival Rotterdam
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Uzak
Turkije, 2002
Productie, regie, scenario en camera: Nuri Bilge Ceylan
Montage: Ayan Ergürsel, Nuri Bilge Ceylan
Art direction: Ebru Ceylan
Met: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer Erkaya, Nazan Kirilmis
Kleur, 110 minuten
Distributie: Contact Film

3 november 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.