Rsd do 17, wo 23 feb 2005
do 28 apr, wo 4 mei
Der Untergang - Oliver Hirschbiegel
BoZ zo 20, ma 21, di 22 feb
zo 1, ma 2, di 3 mei
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


April 1945, Berlijn trilt onder de bombardementen. De Russen staan voor de buitenwijken en iedereen weet dat het einde van het Derde Rijk nabij is. Hitler en zijn naasten hebben zich verschanst in een bunkercomplex. De trouwe volgelingen kijken met lede ogen toe hoe hun geliefde leider mijmert over de dood. Toch zijn er gradaties: er zijn er die een excuus zoeken om de stad te verlaten, of die heimelijk onderhandelingen voeren met de geallieerden. Anderen willen samen met hun Führer sterven. Er zijn er ook die vol vertrouwen geloven in een grote ommekeer. Hitler zelf geeft orders bij de vleet, die illustreren dat hij zeker niet op een wapenstilstand uit is. Beknibbelen op een mensenleven is hem vreemd. Ondertussen is het dagelijks leven in Berlijn verworden tot chaos.

Deze film in documentairevorm maakte in Duitsland het nodige los, dat kunt u zich voorstellen. Soms klonk ook de kritiek dat Hitler te menselijk werd voorgesteld. Aan de basis liggen de notities van Hitlers jongste secretaresse Traudl Junge, die hem als werkneemster zeer toegenegen was. Zo'n opvatting doet hoofdrolspeler Bruno Ganz ernstig te kort. Hij laat de waanzin juist zien door Hitler dan weer goeiig, dan weer ijskoud en rücksichtslos te spelen. Der Untergang is ongetwijfeld een van de belangrijkste Duitse films van de laatste jaren.

Officiële homepage NL
Officiële homepage D
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Der Untergang
Duitsland, 2004
Productie: Bernd Eichinger
Regie: Oliver Hirschbiegel
Scenario: Bernd Eichinger
Camera: Rainer Klausmann
Montage: Hans Funck
Muziek: Stephan Zacharias
Met: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch, Ulrich Matthes, Juliana Köhler, Heino Ferch
Kleur, 150 minuten
Distributie: A-Film

14 april 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.