Rsd do 20 mei 99 Ulee's Gold - Victor Nunez
BoZ di 25 mei 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Lange tijd was de roemruchte acteur Peter Fonda (o.a. Easy Rider) van het toneel verdwenen. Nu is Fonda terug met Ulee’s Gold, waarin hij een eenzame bijenhouder speelt die tegen wil en dank betrokken raakt bij een familiedrama en een conflict tussen gangsters.

Ulee (Fonda) leidt een teruggetrokken bestaan in de moerassen van Florida. Hij zorgt voor zijn kleindochters, omdat zijn zoon Jimmy in de gevangenis zit. Als Einzelgänger neemt hij van niemand iets aan. Hij lijkt hij niets geleerd te hebben van zijn tijd in Vietnam, de dood van zijn vrouw en het ‘teamwork’ van zijn geliefde, bezige bijen. Ook zijn kleinkinderen kijken op hem neer.

Een telefoontje van Jimmy zorgt voor flinke rimpelingen in Ulee’s rustige bestaan. Jimmy smeekt zijn pa om zijn aan drugs verslaafde vrouw te redden uit de klauwen van de twee gangsters, met wie hij bankovervallen gepleegd heeft en die nog steeds geld opeisen.

Bijna had Peter Fonda een Oscar als beste acteur gekregen. Wel kreeg hij een Golden Globe voor zijn rol en ook de kring van New Yorkse filmcritici riep hem uit tot beste acteur in deze bescheiden, doch warme en sympathieke film.

 


Homepage: Ulee's Gold

Ulee's Gold
Verenigde Staten, 1997
Scenario en regie: Victor Nunez
Camera: Virgil Mirano
Geluid: Eric Leek
Montage: Victor Nunez
Muziek: Charles Engstrom
Met: Peter Fonda, Patricia Richardson, Christine Dunford, Tom Wood e.v.a.
Kleur, 111 minuten

14 april 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.