Rsd wo 28 apr 99 TwentyFourSeven - Shane Meadows
BoZ di 27 apr 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Steeds vaker blijven filmmakers dicht bij huis om hun lens te richten op de sociale en maatschappelijke problemen van jongeren in achterstandswijken. Engeland heeft daarin een reputatie hoog te houden.TwentyFourSeven, het debuut van regisseur Shane Meadows, is een goed voorbeeld van deze stroming binnen de Britse cinema, die al eerder prachtige, aangrijpende films opleverde als Secrets And Lies, Brassed Off en Ladybird, Ladybird.

TwentyFourSeven staat voor de eindeloze verveling onder jongeren in een uitzichtloos stadje in de Britse Midlands, waar ze 24 uur per dag en 7 dagen in de week hun tijd verdrijven. Gelukkig zijn er in deze troosteloze omgeving nog idealisten, zoals de ietwat aan lager wal geraakte ex-bokser Darcy, indrukwekkend gespeeld door Bob Hoskins. Hij raakt zo begaan met de jeugd, dat hij besluit de plaatselijke boksclub nieuw leven in te blazen.

TwentyFourSeven is mooi sociaal-realisme in fraaie zwart-witte beelden. Meadows is geen intellectueel en ook geen romanticus die de lagere klassen alleen maar gebruikt om er een film over te maken. Nee, hij hoort thuis in dit milieu en dat voel je.

TwentyFourSeven
Engeland, 1997
Productie: Imogen West
Regie: Shane Meadows
Scenario: Paul Fraser en Shane Meadows
Camera: Ashley Rowe
Art direction: John-Paul Kelly
Montage: William Diver
Muziek: Neill MacColl en Boo Hewerdine
Met: Bob Hoskins, Jimmy Hynd, Mat Hand, Karl Collins, James Hooton
Zwart-wit, 96 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

10 maart 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1999 Filmhuis Roosendaal.