Rsd wo 21 mrt 2001 Tuvalu - Veit Helmer
BoZ di 20 mrt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Tuvalu is een zeer origineel sprookje over het in stand houden van het oude en het verlangen naar vrijheid. Illusies zijn daarbij het middel bij uitstek. Anton (Denis Lavant, o.a. Les amants du Pont-Neuf) houdt zijn oude, blinde vader in de waan dat het vervallen zwembad, waar hij heel zijn leven gewerkt heeft, nog in volle glorie functioneert. Hij draait bandjes met zwembadgeluiden en start iedere dag de luidruchtige machines, terwijl het zwembad allang gesloten is. Een broer wil het pand verkopen en het meisje Eva probeert een onderdeel van de verwarmingsinstallatie te stelen om haar boot aan de praat te krijgen. Daarmee wil ze naar het verre, niet bestaande eiland Tuvalu.

Belangrijker dan het verhaal van Tuvalu zijn de beelden. De jonge Duitse filmmaker Veit Helmer vond in Sofia een buitengewoon schilderachtige locatie. Hij werkte met een Bulgaarse filmploeg en een internationale cast. Problemen met de taalverschillen doen zich in de film niet voor, omdat er nauwelijks sprake is van dialogen. De woorden die wel gesproken worden zijn in veel talen hetzelfde, zoals ‘papa’, ‘modern’ of ‘automaat’. Ook in de fotografie en de manier van acteren verwijst de film nadrukkelijk naar de begintijd van de cinematografie. ‘Retrofictie’, zo noemt Helmer het zelf. Nostalgisch, absurdistisch, romantisch en komisch. Tuvalu is in meerdere opzichten een fantastische film die zeer afwijkt van alles wat u eerder gezien heeft. De film ging er op verschillende festivals met de publieksprijs vandoor.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Tuvalu
Duitsland, 1999
Productie en regie: Veit Helmer
Scenario: Michaela Beck, Veit Helmer
Camera: Emil Christov
Montage: Araksi Mouhibian
Geluid: Svetlosar Georgiev
Art direction: Alexander Manasse
Muziek: Jürgen Knieper
Met: Denis Lavant, Chulpan Hamatova, Philippe Clay, EJ Callahan
Zwart-wit en kleur, 101 minuten
Distributie: Filmmuseum, i.s.m. het Filmfestival Rotterdam

10 februari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.