Rsd wo 14 nov 2007 (met nagesprek) Tussenland - Eugenie Jansen
BoZ ma 12 nov 2007
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 

 

Tussenland, het speelfilmdebuut van Eugenie Jansen, was een van de publieksfavorieten van het Filmfestival van Rotterdam van 2002. Eugenie Jansen is documentairemaakster en dat is te merken. Want juist de documentaire stijl is bepalend voor de geweldige authenticiteit van de film.

Tussenland gaat over Majok en Jacob. Majok is een Soedanese vluchteling, die zich in Nederland alleen veilig voelt tussen de koeien. De koeien herinneren hem aan zijn geboortegrond. Hij slaapt op een bankje in het weiland. Jacob is een tachtigjarige oud-IndiŰstrijder, een verbitterde, vereenzaamde man die kwaad op alles en iedereen zijn dagen slijt. Wanneer hij Majok aantreft op zijn bankje, stuurt hij hem woedend weg. Maar omdat Majok blijft terugkomen en Jacobs nieuwsgierigheid en medelijden worden gewekt, ontstaat er een onwaarschijnlijke, broze vriendschap tussen hen.

De essentie van Tussenland is de confrontatie van twee volstrekt verschillende personages, die bij nader inzien veel gemeen hebben. Bovendien zijn de grotendeels ge´mproviseerde dialogen van de hoofdrolspelers (amateurs!) zo naturel, dat je als toeschouwer haast vergeet dat je naar een film kijkt. Tussenland werd op het filmfestival bekroond met een Tigeraward, de prijs voor aankomend filmtalent.

Internet Movie DataBase
Cinema.nl
de Filmkrant

Tussenland
Nederland 2002, Nederlands gesproken
Regisseur: Eugenie Jansen
Acteurs: Jan Munter, John Kon Kelei
Scenario: Helena van der Meulen
Camera: Adri Schrover
Componist: Marcel Wierckx
Speelduur: 92 minuten

6 april 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ę2002 Filmhuis Roosendaal.