Rsd wo 23 feb 2000 Tu Ridi - Paolo en Vittorio Taviani  
BoZ di 22 feb 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Ex-bariton Felice slijt zijn leven als boekhouder van de opera in Rome. Is zijn leven overdag een groot tranendal, elke nacht ligt hij te schateren om een droom. Als zijn vrouw hem verdenkt van wellustige fantasieŽn, stelt de schlemielige Felice alles in het werk om te achterhalen waarom hij zoveel lol heeft.

Dit lichtabsurde verhaal is het eerste van het tweeluik Tu Ridi (Je lachte), waarmee Paolo en Vittorio Taviani terugkeren naar SiciliŽ. Hier maakten de broertjes zestien jaar geleden de prachtige, poŽtische film Kaos. Ook grepen ze terug naar de novelles van Luigi Pirandello, bevolkt door tragikomische personages die zich mee laten slepen door hun obsessies en waandenkbeelden.

Naast de geschiedenis over de lachende boekhouder, schotelen de Taviani's ons het verhaal voor van een jongetje dat ontvoerd is door de maffia. Zijn lot wordt vergeleken met dat van de gegijzelde dorpsdokter honderd jaar geleden. Alle drie de personages (de boekhouder, het jongetje en de dokter)
zijn potentiŽle slachtoffers die de dood in de ogen kijken, maar troost vinden in de kunst en de wetenschap. En de Taviani's, vanouds meesterlijke verhalenvertellers, bieden ons troost met hun prachtige, onvergetelijke beelden. Of, zoals Hans Beerekamp in de NRC zegt: "De echte slachtoffers zijn de personages die nooit gelachen, gezongen of gedanst hebben, of de mensen die niet kunnen genieten van een Taviani-film."

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Tu ridi
ItaliŽ, 1998
Productie: Gracia Volpi
Regie en scenario: Paolo en Vittorio Taviani, geÔnspireerd op twee novellen van Luigi Pirandello
Camera: Guiseppe Lanci
Geluid: Tullio Morganti
Montage: Roberto Perpignani
Muziek: Nicola Piovani
Met: Antonio Albanese, Sabrina Ferilli, Turi Ferro, Lello Arena, Steve Spedicato
Kleur, 102 minuten
Distributie: Cinemien

28 december 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.