Rsd do 8 maart 2001 Tsatsiki - Ella Lemhagen
BoZ zo 11 mrt 2001 16.00
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De eigenzinnige, achtjarige Tobias woont in Stockholm met zijn moeder. Zijn bijnaam Tsatsiki ontleent hij aan het land van zijn Griekse vader, die van zijn bestaan niets afweet. Voortdurend houdt hij praatjes over dit land. 's Avonds neemt Tobias de dag door met zijn vader, van wie hij alleen een foto heeft. Hij bereidt een reis naar Griekenland voor en traint in het zwembad om met vader op inktvissen te gaan jagen. Moeder ziet die plannen niet zitten en heeft het drukker met geldzorgen, muziek en haar rommelige liefdesleven. Als zij een kamer aan een politieman verhuurt, ontstaat een haperende relatie.

Tsatsiki is een charmante film met een briljant scenario. Veel kleine verhaallijntjes zijn prachtig uitgewerkt, waarbij humor en tragiek mooi in evenwicht blijven. Hoofdrolspeler Samuel Haus steelt de show met zijn dromerige blik. Tsatsiki is een veelvuldig internationaal bekroond voorbeeld van de enorme Scandinavische jeugdfilmtraditie. De film wordt zowel door kinderen als door een volwassen publiek hoog gewaardeerd. Laat u dus niet weerhouden door het predikaat jeugdfilm: dit is een zeer volwassen film. In Bergen op Zoom kunnen de kinderen gewoon mee: daar draaien we de film op het afwijkende tijdstip van zondagmiddag vier uur.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Filmkrant

Tsatsiki
Zweden/Noorwegen/Denemarken, 1999
Productie: Anne Ingvar
Scenario: Ulf Stark, naar de boeken van Moni Nilsson-Brännström
Regie: Ella Lemhagen
Camera: Anders Bohman
Montage: Bernard Winkler
Art direction: Jack van Domburg
Muziek: Popsicle
Met: Samuel Haus, Alexandra Rapaport, Jacob Ericksson, George Nakas
Kleur, 91 minuten
Distributie: Cinemien

11 februari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.