Rsd do 4 & wo 10 mrt 99 The Truman Show - Peter Weir
BoZ ma 8 & di 9 mrt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Truman Burbank, een dertigjarige, vrij onbeduidende verzekeringsadviseur, is zonder dat hij het zelf weet zijn hele leven al de hoofdpersoon in de ultieme reality soap. Nog voor zijn geboorte is hij verkocht aan een televisiemaatschappij en wordt hij continu omringd door acteurs en verborgen camera’s. Miljarden mensen over de hele wereld volgen zijn saaie leventje, totdat Truman, overtuigend neergezet door een ongekend introverte Jim Carrey, eindelijk nattigheid begint te voelen en tracht de set van zijn dagelijkse bestaan te ontvluchten.

The Truman Show is veel meer dan een komische parodie op bekende soapseries. Peter Weir (Dead Poet’s Society) toont dat fictie en werkelijkheid nauwelijks nog te scheiden zijn als de televisie het leven gaat bepalen. Dat gebeurt niet alleen bewust door de producenten, maar ook door het publiek. Mensen laten zich door de televisie beļnvloeden en door te kijken stimuleren ze producenten tot nog extremere exploitatievormen. De film is daarmee niet alleen zeer vermakelijk en onderhoudend, maar zet tegelijkertijd aan tot een belangrijke discussie. Niet voor niets werd The Truman Show al bij zijn uitbreng tot ‘klassieker’ gebombardeerd en stonden de bladen vol met beschouwingen naar aanleiding van deze allegorie op het postmoderne leven.

Homepages: FREE TRUMAN en the TRUMAN show

The Truman show
Verenigde Staten, 1998
Productie: Scott Rudin
Scenario: Andrew Niccol
Regie: Peter Weir
Camera: Peter Biziou
Art direction: Dennis Gassner
Montage: William Anderson
Muziek: Burkhard Dallwitz
Met: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, Noah Emmerich
Distributie: UIP

21 januari 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.