Rsd wo 23 mei 2000 Três irmãos - Teresa Villaverde
BoZ di 22 mei 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Je hebt soms van die films die zich in je hoofd vastzetten, die je jaren bijblijven. Três Irmãos is er zo een, even eenvoudig als imponerend. Teresa Villaverde, van wie we vorige maand Os mutantes draaiden, baseerde haar scenario op zeven grondrechten voor iedereen om
1. te krijgen wat men nodig heeft,

2. te kiezen wat men wil,
3. geliefd te zijn,
4. dichtbij diegenen te zijn die men lief heeft,
5. op de nabijheid en zorg van dierbaren,
6. van een muur te springen en te weten dat iemand je opvangt,
7. altijd broers en zusters te hebben.

Villaverde omschrijft de film als "een hommage aan mensen die deze rechten niet hebben en van wie je nooit iets hoort, behalve als het te laat is". Zoals Maria. Ze heeft een nauwe band met haar broers Mario en Joao, maar die zijn het huis uit. Het contact de alcoholistische vader daarentegen is moeizaam en afstandelijk. Maria zegt bijna nooit wat ze denkt, en vraagt nooit om iets. Ze vertelt bijna nooit de waarheid, al liegt ze evenmin. Ze lijdt, al laat ze het nooit merken. Ze wil niet alleen zijn, maar zoekt ook geen gezelschap. Het liefst zou ze bij haar broers zijn, maar dat is onmogelijk.

De rol van Maria is op het lijf geschreven van Maria de Medeiros. Haar kinderlijke gezicht en grote ogen wekken medelijden op en tegelijkertijd onmacht: dit meisje past niet in deze wereld. De vertolking leverde zeer terecht de prijs voor Beste Actrice op tijdens het Filmfestival van Venetië in 1994.

De Telegraaf
De Filmkrant

Três irmãos
Portugal/Frankrijk, 1994.
Produktie: Joaquim Pinto.
Scenario en regie: Teresa Villaverde.
Camera: Volker Tittel.
Geluid: Vasco Pimentel.
Montage: Vasco Pimentel en Teresa Villaverde.
Met: Maria de Medeiros, Evgenij Sidihin, Marcello Urgeghe, Laura del Sol e.a.
Kleur, 108 minuten.
Distributie: Cinemien

5 april 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.