Rsd do 7 & wo 13 juni 2001 Traffic - Steven Soderbergh
BoZ ma 11 & di 12 juni 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Die Soderbergh had het er maar druk mee, bij de laatste Oscar-uitreiking. Zijn film Erin Brockovich leverde Julia Roberts de Oscar op voor beste vrouwelijke hoofdrol, maar het prijsnummer werd Traffic, met Oscars voor onder meer beste regie, script, montage en mannelijke bijrol (Benicio Del Toro). En dat voor een film die zeer afwijkt van de gebruikelijke Hollywood-normen. Drugsbestrijding, een in Amerika zeer beladen onderwerp, wordt in Traffic op een nuchtere en genuanceerde wijze benaderd. De film is voor een deel Spaans gesproken, wat men in Amerika erg lastig vindt. Bovendien heeft Traffic een originele vormgeving met opvallend camerawerk van Soderbergh zelf.

Traffic is een ambitieuze, groots opgezette productie, maar ziet er direct en bijna documentaireachtig uit. De weg die de drugs afleggen van de producent naar de gebruiker wordt geÔllustreerd aan de hand van drie door elkaar gehusselde verhaallijnen, steeds te herkennen aan het kleurgebruik. Michael Douglas speelt een rechter die wordt aangesteld als de hoogste drugsbestrijder. Als zijn eigen dochter verslaafd raakt, ziet hij het heilloze van zijn taak in. De felbelichte tweede lijn behelst de aanpak van een drugscartel. Als een respectabel ogende drugsbaron opgepakt is, dreigt zijn zwangere vrouw (Catherine Zeta-Jones) haar luxe leventje op te moeten geven. Het indrukwekkendst is het in geel licht gehulde Mexicaanse deel van het verhaal, waarin een idealistische rechercheur (Del Toro) ten onder gaat in het moeras van armoede en corruptie die de drugshandel daar bepalen. Goed en kwaad zijn dan niet meer te onderscheiden, waarmee Soderbergh het op de loer liggende moralisme voorbij is en de grenzeloze naÔviteit van de ‘War On drugs’-politiek genadeloos illustreert.

OfficiŽle homepage
Internet Movie Database
De Filmkrant
Het Parool
NRC
De Volkskrant

Traffic
Verenigde Staten, 2000
Productie: Edward Zwick, Marshall Herskovitz, Laura Bickford
Regie: Steven Soderbergh
Scenario: Stephen Gaghan
Camera: Peter Andrews
Montage: Stephen Mirrione
Art direction: Philip Messina
Muziek: Cliff Martinez
Met: Benicio Del Toro, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzman, Don Cheadle
Kleur, 147 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

15 mei 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.