Rsd do 14 oktober 2004 Touching the void - Kevin Macdonald
BoZ di 19 oktober
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De vrienden Joe Simpson en Simon Yates beklimmen in 1985 een bergwand in de Andes die nooit eerder beklommen is. De reis naar de top wordt een helse tocht, maar de afdaling is nog veel erger. Het weer zit tegen, de sneeuw is te zacht en de mannen storten zich van het ene in het andere ongeluk. Ze raken uitgeput. Brandstof, touw en voedsel raken op en lichamelijk gaan ze helemaal kapot. Ze vinden een manier om af te dalen, maar dan valt Joe in een gletsjer. Als kijker verwacht je niet dat ze ooit nog de berg af komen. Toch lukt het, want Joe Simpson en Simon Yates vertellen hun verhaal bijna twintig jaar later zelf na. Simpson schreef eerder een boek over de rampentocht, en nu wordt zijn verhaal nagespeeld door acteurs. Beelden van de twee bergbeklimmers in de studio worden afgewisseld met beelden van de acteurs op locatie.

Touching the Void is een zeer geslaagd docudrama. Ook voor niet-bergbeklimmers. De hele film lang zit je op het puntje van je stoel, terwijl je weet dat het verhaal goed afloopt. Maar het enige wat door je hoofd schiet tijdens de film is: "Die gaan dood. Ze redden het niet."

OfficiŽle homepage VS
OfficiŽle homepage VK
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

Touching the void
Engeland, 2003
Productie: John Smithson
Regie: Kevin Macdonald
Scenario: gebaseerd op het boek van Joe Simpson
Camera: Mike Eley, Keith Partridge
Montage: Justine Wright
Art direction: Patrick Bill
Muziek: Alex Heffes
Met: Nicholas Aaron, Brendan Mackey, Joe Simpson, Simon Yates
Distributie: A-Film

24 september 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.