Rsd do 5 okt 2000 Topsy-Turvy - Mike Leigh
BoZ ma 9 okt 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Mike Leigh is fameus om zijn messcherpe blik op hoe mensen met elkaar omgaan, zoals getoond in onder andere Naked, Secrets & Lies en Career Girls. In Topsy-turvy richt hij die blik voor het eerst niet op een hedendaagse sociale situatie, maar op het eind negentiende eeuwse operettewereldje van Gilbert & Sullivan. Hoewel kostuums en entourage tot in de perfectie authentiek zijn, gaat het bij Leigh als altijd primair om de conflicten tussen de mensen. Daardoor is zijn film veel meer geworden dan een prachtig kostuumdrama.

Topsy-turvy (ondersteboven, binnenstebuiten) behandelt de moeizame totstandkoming van het meesterwerk van Gilbert & Sullivan, The Mikado. Het begint ermee dat de zakelijk leider van het Savoy theater levensgenieter en componist Sullivan en de veel bekritiseerde librettoschrijver Gilbert na conflicten weer bij elkaar krijgt. Gilbert besteedt extreme zorg aan het verkrijgen van een echt Japanse aankleding, waartoe oosterse adviseurs ingeschakeld worden. De cultuurverschillen leiden tot vermakelijke misverstanden, waarmee Leigh ook een kritische noot plaatst over de ‘echtheid’ van hedendaagse films.

Topsy-turvy is een respectvol monument voor twee artistiek miskende, maar destijds bij het publiek zeer populaire theatermakers, met veel relevantie voor het heden.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Topsy-turvy
Engeland, 1999
Productie: Simon Channing-Williams
Scenario en regie: Mike Leigh
Camera: Dick Pope
Montage: Robin Sales
Art direction: Eve Stewart
Kostuums: Liny Hemming
Muziek: Carl Davis naar Arthur Sullivan
Met: Allan Corduner, Timothy Spall, Jim Broadbent, Ron Cook, Shirley Henderson, Kevin McKidd, Lesley Manville, Eleanor David
Kleur, 160 minuten
Distributie: A-Film Distribution

19 aug 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.