Rsd do 7 juli 2005 Tokyo Story- Yasujiro Ozu
BoZ di 12 juli 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


In Tokyo Story zien we een bejaard echtpaar voorbereidingen treffen voor een lange treinreis naar het zuiden van Japan voor een bezoek aan hun kinderen en kleinkinderen. Tijdens hun verblijf in de hoofdstad krijgen ze het gevoel dat de familie maar weinig tijd voor hen heeft.

Yasujiri Ozu (1903-1963) was een specialist in 'shomingeki': films over het bestaan van gewone Japanners en hun dagelijkse bezigheden. Gesprekken waarbij tijdens het avondeten of bij de thee familiezaken worden doorgenomen. Deze en andere films van Ozu spelen zich af in huiskamers. Hij filmt deze kleine ruimtes heel precies, waarbij hij vooral oog heeft voor rechte hoeken en geometrie, zoals de houten latten op kamerschermen en de vierkante patronen op de vloer.

Voor degenen die enthousiast zijn over dit genre en de regisseur: er zijn naast deze titel nog vier andere films op dvd verschenen: Good Morning, Late Spring (Banshun), Early Summer en End of Summer.

Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

Tokyo Story
Japan 1953 zwart-wit, Japans gesproken
Speelduur: 139 minuten
regisseur: Yasujiro Ozu
Acteurs: Chiyeko Higashiyama, So Yamamura, Haruko Sugimura, Setsuko Hara, Kyoko Kagawa, Shiro Osaka

23 juni 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright 2005 Filmhuis Roosendaal.