Rsd wo 20 sep 2000 Todo sobre mi madre - Pedro Almodóvar
BoZ di 19 sep 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het theater, de film en het leven. Dat had de ondertitel kunnen zijn van Todo sobre mi madre (All About My Mother) van Pedro Almodóvar. In de wereld van deze Spaanse regisseur speelt iedereen een rol in een melodrama, want in het dagelijkse leven blijven ze met moeite op de been.

Centraal staat de hartverscheurende rol van Manuela, de Argentijnse actrice Cecilia Roth, die haar 17-jarige zoon ziet verongelukken. Manuela besluit naar Barcelona te vertrekken om de wens van haar zoon te vervullen: een ontmoeting met zijn onbekende vader. Manuela's zoektocht brengt haar in contact met allerlei pluimage, zoals een transseksuele prostituee, een lesbische actrice en een nonnetje dat met aids is besmet. Ook al hangt deze film van onwaarschijnlijkheden aan elkaar (het is niet voor niets een soap-opera!), de personages komen met al hun problemen, dromen en frustraties menselijk en waardig over. Waarheid vind je in de kunstmatigheid, wil Almodóvar zeggen, die zijn credo ook visueel voor het voetlicht brengt met felle kleuren en in een barokke, overdadige stijl, die aan Fellini herinnert.

Todo sobre mi madre is Almodóvars dertiende speelfilm en is opgedragen aan zijn moeder en alle actrices die grote rollen hebben gespeeld. Over de hele wereld raakte hij een gevoelige snaar: achtereenvolgens won de film de regieprijs in Cannes, de Felix voor Beste Europese film en de Oscar voor Beste Buitenlandse film.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Todo sobre mi madre (All about my mother)
Spanje, 1999
Productie: Agustín Almodóvar
Regie: Pedro Almodóvar
Scenario: Pedro Almodóvar
Camera: Affonso Beato
Geluid: Miguel Rejas
Montage: José Salcedo
Muziek: Alberto Iglesias
Met: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña en Antonia San Juan
Kleur, 105 minuten
Distributie: Amsterdam Film Distribution

5 juli 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.