Rsd wo 3 okt 2001 Een tijd voor dronken paarden - Bahman Ghobadi
BoZ
di 2 okt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


‘Een tijd voor dronken paarden’ is de eerste speelfilm van Bahman Ghobadi. Zelf spreekt hij van de verfilming van zijn jeugdherinneringen, waarmee hij het harde Koerdische bestaan van binnenuit laat zien. De film is opgenomen in het dorp waar hij is opgegroeid.

‘Een tijd voor dronken paarden’ gaat over vijf wezen, die zich in een bergdorp in leven proberen te houden met rottige baantjes in de nabijgelegen stad. Van de volwassenen moeten deze kinderen het zeker niet hebben; zij zijn zelf straatarm of buiten de situatie uit. Wanneer het zorgenkindje van de familie, dat lijdt aan een zeldzame spierziekte, dreigt te overlijden, wordt alles in het werk gesteld om aan geld te komen voor een operatie. De oudste zus laat zich uithuwelijken en de oudste broer gaat vrachtwagenbanden smokkelen over de grens van Iran en Irak. Dat gebeurt met pakezels, die alcohol te drinken krijgen om ze door de snerpende kou te helpen. Halfdronken en verdoofd stommelen deze ezels met hun begeleiders door een gebied vol grenswachten, landmijnen en struikrovers.

De ruwe documentairestijl, de niet-professionele cast en het schaarse gebruik van muziek verlenen deze film een bijzonder realistische uitstraling. Ghobadi mocht verschillende prijzen in ontvangst nemen, zoals in Cannes de Camera d’Or voor het beste debuut.

Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
Trouw
Het Parool
de Volkskrant
de Filmkrant

Een tijd voor dronken paarden (Zamani barayť masti asbha)
Iran/Frankrijk, 2000
Productie, regie, scenario en art direction: Bahman Ghobadi
Camera: Sa'ed Nikzat
Montage: Samad Tavazoi
Muziek: Hossein Alizadeh
Met: Nezhad Ekhtiar-Dini, Amaneh Ekhtiar-Dini, Madi Ekhtiar-Dini, Ayoub Ahmadi, Jouvin Younessi
Kleur, 75 minuten
Distributie: Contact Film Cinematheek

21 aug 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.