Rsd do 28 apr & wo 5 mei 99 The Thin Red Line - Terrence Malick
BoZ ma 3 & di 4 mei 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het is niet per se nodig om met een bombardement aan shockerende beelden de gruwelijkheden van een oorlog te tonen, zoals Spielberg deed met Saving Private Ryan. Dat het ook anders kan, bewijst de legendarische filmveteraan Terrence Malick, die na twintig jaar afwezigheid uit de vergetelheid is opgestaan. Net als in zijn vroegere films Badlands en Days Of Heaven raken ook in deze film jonge mensen verstrikt in situaties die ze schijnbaar niet kunnen bevatten.

The Thin Red Line, naar de gelijknamige roman van James Jones, brengt het relaas van het zestig-koppige platoon C (Charlie Company), behorend tot de Amerikaanse strijdkrachten die een door de Japanners bezet eiland in het Guadalcanal moeten heroveren. Onder het bevel van een verbitterde Nick Nolte wordt een groep jonge soldaten een onneembare heuvel opgejaagd. De kijker ondergaat de waanzin van dit bevel door de doodsbange ogen van deze jonge soldaten.

Malick serveert dit alles in prachtige beelden van een vredige natuur, die plots verstoord wordt door chaos, veroorzaakt door de mens, in staat van oorlog. Vele Hollywoodsterren stonden in de rij om te mogen figureren in deze droomprent, die tien jaar voorbereiding vergde. Het is lang geleden dat een Amerikaanse film zo’n diepe indruk naliet: hij won de Gouden Beer (beste film) in Berlijn, diverse filmcritici-awards en werd beloond met zeven Oscarnominaties.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

The thin red line
Verenigde Staten, 1998
Productie: Robert Michael Geisler, John Roberdeau, Grant Hill
Scenario en regie: Terrence Malick
Camera: John Toll
Geluid: Paul Brincat
Montage: Billy Weber, Leslie Jones, Saar Klein
Art direction: Jack Fisk
Muziek: Hans Zimmer
Met: Jim Caviezel, Ben Chaplin, Sean Penn, Nick Nolte, Adrien Brody
Kleur, 170 minuten
Distributie: Columbia TriStar Fox

14 april 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.