Rsd wo 12 jan 2000 Tea with Mussolini - Franco Zeffirelli  
BoZ ma 10 & di 11 jan 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


 

Allereerst wensen we iedereen alle goeds toe in het nieuwe millennium, gezondheid, geluk en veel filmplezier. Aan dat laatste zal het bij het kijken naar Tea with Mussolini van Franco Zeffirelli niet ontbreken. Het om een autobiografie van zijn jeugd in het mooie Florence, tegen de achtergrond van de opkomst en de val van het fascisme. De kleine Luca Innocenti in de film is de Franco van toen en we volgen hem in zijn groei naar volwassenheid.

Om Luca uit het weeshuis te houden, ontfermt de Britse secretaresse Mary Wallace zich over hem. Via haar maken we kennis met haar Britse vriendinnen, de Scorpioni, die hun bijnaam danken aan hun scherpe uitspraken. Op het einde van de jaren dertig verandert het politieke landschap en dreigt ItaliŽ te worden meegesleurd in de Tweede Wereldoorlog. De houding tegenover de Britten wordt steeds vijandiger, maar onder aanvoering van Lady Hester blijven deze excentrieke ladies (sterke rollen van Cher, Maggie Smith, Lily Tomlin en Judi Dench) ervan overtuigd dat hen niets kan overkomen.

Tea with Mussolini is vooral onderhoudend en innemend. Stijl en onderwerp doen geregeld aan A Room with a View en Howard's End van James Ivory denken. Het prachtige camerawerk is van David Watkin, die een Oscar won voor Out of Africa.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Tea with Mussolini
ItaliŽ/Engeland, 1999
Productie: Ricardo Tozzi, Giovannella Zannoni en Clive Parsons
Regie: Franco Zeffirelli
Scenario: John Mortimer en Franco Zeffirelli
Camera: David Watkin
Montage: Tariq Anwar
Geluid: Brian Simmons
Art direction: Carlo Centolavigna en Gioia Fiorella Mariani
Muziek: Alessio Vlad en Stefan Arnaldi
Met: Joan Plowright, Maggie Davis, Cher, Judy Dench
Distributie: UIP

 

29 november 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.