Rsd wo 3 april 2002 Tears of the Black Tiger - Wisit Sasanatieng
BoZ di 2 april 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Tears Of The Black Tiger was een van de verrassingen van het filmfestival van Rotterdam, die als voorschot te zien was bij de grotere filmtheaters en nu dus bij ons. Net als Ang Lee's succesvolle Crouching Tiger, Hidden Dragon is dit een film waar Oost en West elkaar ontmoeten, al is Tears Of The Black Tiger met geen enkele andere film te vergelijken.

Rumpoey en Dum ontmoeten elkaar tijdens hun jeugd. Zij behoort tot een rijke familie uit Bangkok, die tijdens de oorlog in de Stille Zuidzee geŽvacueerd wordt naar het dorpje Supanburi, waar Dums vader dorpsoverste is. Alhoewel hun afkomst een echte vriendschap in de weg staat, voelen ze veel genegenheid voor elkaar. Negen jaar later zien ze elkaar weer op de universiteit van Bangkok. Maar hun relatie wordt gedwarsboomd door een serie dramatische ontwikkelingen. Als gevolg daarvan sluit Dum zich aan bij een bandietenbende en ontpopt hij zich tot de Zwarte Tijger. Rumpoey denkt dat hij dood is en verlooft zich met een ander.

Wat opvalt aan Tears Of The Black Tiger is het opmerkelijke kleurgebruik en de muziek die je bekend in de oren klinkt. Het is dan ook een kostelijke parodie op zowel het Aziatische melodrama (de Bollywoodfilm) als de spaghettiwestern. Tears Of The Black Tiger speelt niet alleen met genres, maar is een film die bewust alles overdrijft: de decors zien er gekunsteld uit, de schietpartijen zijn spectaculair en de acteerstijl is overdreven. Goed voor een onvergetelijk en origineel filmavondje.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Fa talai jone/Tears of the black tiger
Thailand, 2001
Productie: Nonzee Nimibutr
Regie en scenario: Wisit Sasanatieng
Camera: Nattawut Kittikhun
Muziek: Amornbhong Methakunavudh
Art direction: Akradech Kaew Kotr, Rutchanon Kayangan
Montage: Dusanee Puinongpho
Met: Chartchai Ngamsan, Stella Malucchi, Supakorn Kitsuwon, Arawat Ruangvuth
Kleur, 100 minuten
Distributie: Filmmuseum
Kijkwijzer: 16

9 maart 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.