Rsd do 22 apr 99 Taste of Cherry - Abbas Kiarostami
BoZ ma 26 apr 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het duurde even, maar eindelijk is het meesterwerk Taste Of Cherry van Abbas Kiarostami bij Cinema Paradiso te zien. Voor deze kleine, intieme film met een groots thema won Irans beroemdste filmmaker in 1997 een gedeelde Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. In Roosendaal komt een docent van Stichting Mei een lezing geven over Taste of Cherry en zijn maker.

Rijdend over een stoffig bouwterrein bij Teheran, kijkt Baddi spiedend rond. Verschillende mannen bieden hun diensten als werknemer aan, maar Badii is op zoek naar iemand die zijn lichaam wil begraven. Bijna alle mannen die Badii aanspreekt, schrikken zich rot. Immers, alleen al de gedachte aan zelfmoord is een taboe in Iran.

Maakte Kiarostami eerst films over hoop (o.a. Waar staat het huis van mijn vriend?), Taste Of Cherry lijkt een parabel over de wanhoop te zijn. Lijkt, want Kiarostami verwijst zelf naar een paradoxale uitspraak van de filosoof Cioran: "Zonder de mogelijkheid van zelfmoord, had ik mezelf allang van kant gemaakt." Het idee van zelfmoord krijgt zodoende een positieve draai. Pas als we beseffen dat we onze eigen dood zelf kunnen bepalen, kunnen we van het leven genieten, zoals van de smaak van kersen.

Meer informatie:
Filmkrant interview
Filmkrant recensie
NRC
Volkskrant

Taste of cherry (Ta'm e guilass)
Iran, 1997
Montage, scenario, productie en regie: Abbas Kiarostami
Camera: Homayon Payvar
Geluid: Jahangir Mirshekari
Met: Homayoun Ershadi, Ahdolhossein Bagheri, Safar Ali Moradi, Mir Hossein Noori
Kleur, 95 minuten
Distributie: RCV

10 maart 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1999 Filmhuis Roosendaal.