Rsd do 19 mei 2005 Swing - Tony Gatlif
BoZ zo 22 mei 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Tony Gatlif maakt al vele jaren films over de verdwijnende zigeunercultuur. De muziek is hiervan een belangrijk aspect, zo belangrijk dat zijn films in de loop van de tijd steeds meer het karakter van muziekdocumentaires hebben gekregen. Wellicht herinnert u zich Vengo, waarin de temperamentvolle Spaanse zigeuners hun aan flamenco gerelateerde muziek speelden.

Swing speelt een stuk noordelijker, in de Elzas, en de muziek is zigeunerjazz, zoals Django Reinhardt die maakte. Het verhaal gaat over de kinderen Max en Swing, die vrienden worden en gitaar leren spelen. In hun familie leeft de herinnering aan de nazi-concentratiekampen, en er is veel armoede en analfabetisme. Leed dat doorklinkt in de muziek, die daarnaast vooral veel plezier geeft. Jazzgitaristen Tchavolo Schmitt (in de rol van gitaarleraar Miraldo) en Mandino Reinhardt schitteren in deze hartverwarmende film, die naast heerlijke muziek veel prachtige, starende koppen bevat.


Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

Swing

Frankrijk, 2002
Productie: Princes Film
Regie en scenario: Tony Gatlif
Camera: Claude Garnier
Montage: Monique Dartonne
Art direction: Denis Mercier
Muziek: Mandino Reinhardt, Tchavolo Schmitt, Abdellatif Chaarani, Tony Gatlif
Met: Lou Rech, Oscar Copp, Tchavolo Schmitt, Abdellatif Chaarani, Mandino Reinhardt
Speelduur: 90 minuten

14 april 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright 2005 Filmhuis Roosendaal.