Rsd wo 26 nov 2003 Sweet Sixteen - Ken Loach
BoZ zo 23 & di 25 nov 2003
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Ken Loach brak in 1969 door met Kes, een hartverscheurend portret van een arbeiderskind in barre omstandigheden. De tijden zijn veranderd, maar veel bleef hetzelfde: Liam staat er in de jungle van een grauwe voorstad van Glasgow weinig beter voor dan Kes destijds, en de oude idealist Loach maakte één van de sterkste sociaal bewogen film uit zijn lange carrière.

Liam is bijna zestien en heeft eigenlijk een klein hartje. Zijn leven is een kwestie van overleven in een wereld waar alle normen verloren zijn gegaan door werkeloosheid en gebrek aan vooruitzicht. Hij verlangt samen met zijn zus ontzettend naar een stabiel gezinsleven. Daarom maakt hij zich wijs dat alles beter zal gaan als zijn drugsverslaafde moeder vrij komt uit de gevangenis. Dan moet ze natuurlijk niet terug gaan naar haar gewelddadige en dealende vriend Stan. Om aan geld voor alternatieve huisvesting te komen raakt hij met vriend Pinball op het criminele pad en toont zich net zo gewetenloos als zijn mannelijke rolvoorbeelden. Dat kan niet goed aflopen.

Paul Laverty, met wie Loach al eerder samenwerkte in Carla's Song (1996) en My Name Is Joe (1998), werd dit jaar in Cannes bekroond voor het beste script. Hij heeft dezelfde woedende bewogenheid als Loach, en dat levert geweldige, urgente films op.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Sweet Sixteen
VK/ Spanje, 2002
Productie: Rebecca O'Brien
Regie: Ken Loach
Scenario: Paul Laverty
Camera: Barry Ackroyd
Montage: Jonathan Morris
Muziek: George Fenton
Met: Martin Compston, Annmarie Fulton, William Ruane, Michelle Abercromby
Kleur, 106 minuten

7 okt 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.