Rsd do 1 okt 98
BoZ ma 5 okt 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Bij een busongeluk in een afgelegen deel van Canada verdrinken veertien schoolkinderen. Een advocaat uit de stad (Ian Holm) probeert de rouwende ouders ervan te overtuigen dat er een rechtszaak moet komen om de toedracht van het ongeluk te achterhalen en een schuldige te vinden. In stukjes en beetjes worden de beweegredenen van de personages duidelijk. Zo blijkt de advocaat bijvoorbeeld te worden gedreven door gevoelens van frustratie en onmacht over het verlies van zijn eigen verslaafde dochter.

De Canadees van Armeense afkomst, Atom Egoyan, is een van de grootste hedendaagse filmmakers. Zijn films zijn schitterende, doorwrochte composities. Omgaan met een niet te omvatten verlies (met name van familieleden) is een terugkerend thema in zijn werk. The Sweet Hereafter is een indringende en troostrijke film, die bovendien prachtig is opgebouwd. Fragmenten van voor, tijdens en na het ongeluk zijn door elkaar gemonteerd, waardoor het schrijnende verlies des te scherper getekend wordt. Door het verhaal heen loopt nog de parabel van de rattenvanger van Hamelen: iedereen loopt achter de man met de mooie boodschap aan, behalve een manke. Dat blijkt Nicole te zijn, een overlevende van het ongeluk, die haar eigen verantwoordelijkheid neemt.

The Sweet Hereafter -- Alliance Communications

The Sweet Hereafter, inclusief filmscript

The sweet hereafter
Canada, 1997.
Produktie: Atom Egoyan en Camelia Frieberg.
Regie: Atom Egoyan.
Scenario: Atom Egoyan, naar de gelijknamige novelle van Russell Banks.
Camera: Paul Sarossy.
Geluid: Steven Munro.
Montage: Susan Shipton.
Muziek: Mychael Danna.
Met: Ian Holm, Bruce Greenwood, Sarah Polley Gabrielle Rose.
Kleur, 120 minuten.

3 september 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1998 Filmhuis Roosendaal.