Rsd wo 31 jan 2001 Sweet and Lowdown - Woody Allen
BoZ di 30 jan 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Emmet Ray is een fictieve jazzlegende uit de dertiger jaren, als gitarist slechts geŽvenaard door Django Reinhardt, ‘die zigeuner in Frankrijk’. Een briljant musicus maakt nog geen aangenaam mens. Emmet wordt door Sean Penn neergezet als een egoÔstische klootzak en schuinsmarcheerder eerste klas. Hij vindt enige rust bij het eenvoudige wasmeisje Hattie (Samantha Morton), dat niet kan praten, maar wel alles van hem pikt en als betoverd luistert wanneer hij speelt. Na een jaartje is het uit, waarna hij ontdekt dat hij de liefde van zijn leven verspeeld heeft. Dan gaat het behoorlijk richting ‘Lowdown’.

Woody Allen maakt ieder jaar een film en speelt daarnaast niet onverdienstelijk klarinet in een jazzorkestje. Voor het eerst heeft hij zijn liefde voor jazzmuziek als uitgangspunt voor een film gekozen. Die liefde zit in alle aspecten van de film, die dan ook een heerlijk melancholieke sfeer heeft. Er zitten talrijke bloemrijke anekdotes in deze verzonnen documentaire, waaronder een optreden waarbij Emmet straalbezopen op spectaculaire wijze het podium betreedt door gezeten op een speciaal vervaardigde ster neer te dalen. Het mooist zijn nog wel de momenten waarop hij gitaar speelt. Sean Penn is fanatiek op gitaarles gegaan om overtuigend te kunnen playbacken, en het resultaat is ernaar. Een prachtige Allen opnieuw, waarin hij dit keer niet zelf als acteur te zien is. Weer wel in de volgende die ook alweer uit is: Small Time Crooks, een bankroverskomedie.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Sweet and lowdown
Verenigde Staten, 1999
Productie: Jean Doumanian
Regie en scenario: Woody Allen
Camera: Zhao Fei
Montage: Alisa Lepselter
Art direction: Santo Loquasto
Muziek: Dick Hyman
Met: Sean Penn, Samantha Morton, Uma Thurman, Anthony LaPaglia, Gretchen Mol, John Waters
Kleur, 95 minuten
Distributie: Indies

6 december 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.