Rsd do 30 mrt 2000
wo 5 apr 2000
The Straight Story - David Lynch
BoZ ma 3 apr 2000
di 4 apr 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een idyllische roadmovie met het tempo van een grasmaaier. Wie had gedacht dat David Lynch (o.a. Blue Velvet, Wild at Heart, Twin Peaks) ooit nog zo'n zachtmoedige film zou maken. "Vergelijk me met rockster Elvis Presley, die op een dag Love Me Tender ging zingen", verklaart Lynch in de Filmkrant.

Lynch baseerde The Straight Story op een aandoenlijk, waargebeurd verhaal: dat van de 73-jarige Alvin Straight die per grasmaaier zijn zieke broer Lyle gaat opzoeken. Koppig als-ie is kan niemand Alvin tegenhouden, zelfs niet zijn dochter (Sissy Spacek). Op zijn dooie akkertje tuft de bejaarde
500 kilometer door goudgele korenvelden, roostert 's avonds worstjes en maakt praatjes met mensen die hij onderweg ontmoet, zoals een oorlogsveteraan en een van huis weggelopen meisje. Langzamerhand komen we meer over Alvin te weten, fantastisch gespeeld door de charismatische westernacteur Richard Farnsworth (79).

The Straight Story is, zoals de titel al zegt, een rechttoe, rechtaan verteld verhaal zonder rare fratsen, geweld, gevloek of perversiteiten. Doordat Lynch bijna een ideaalbeeld schetst van het Amerikaanse plattelandsleven, lijkt de film een sprookje, dat nu eens niet in een nachtmerrie eindigt. Of zoals Parool-recensent Jos van der Burg zegt: "We kunnen voortaan weer met een gerust hart bij de buurman op bezoek."

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

The Straight story
Verenigde Staten, 1999
Productie: Alain Sarde, Mary Sweeney en Neal Edelstein
Regie: David Lynch
Scenario: John Roach en Mary Sweeney
Camera: Freddie Francis
Montage: Mary Sweeney
Art direction: Jack Fisk
Muziek: Angelo Badalamenti
Met: Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Harry Dean Stanton, Jack Walsh
Kleur, 111 minuten
Distributie: Paradiso Filmed Entertainment

7 maart 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.