Rsd do 7 aug 2008

Still Life - Zhang Ke Jia

BoZ di 12 aug 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De Olympische Spelen zijn niet het enige megalomane project in China waarvoor zowel mensen als de eeuwenoude cultuur moeten wijken. De Drieklovendam is een nog veel schrijnender voorbeeld. De oude stad Fengjie verdwijnt geheel in een stuwmeer. Daar moeten 1,2 miljoen mensen voor verhuizen, grotendeels naar een nieuwe stad die wat hogerop ligt. In ras tempo wordt alles afgebroken.

Still Life, winnaar van de Gouden Leeuw bij het filmfestival van VenetiŽ, toont de moeizame zoektochten van twee mensen in deze bizarre omgeving naar een lang geleden uit het oog verloren partner. Een mijnwerker strijkt na een lange reis neer in de stad. Hij gaat als sloper aan de slag om in zijn onderhoud te voorzien, en doet ondertussen navraag naar zijn vrouw, die hem zestien jaar geleden in de steek liet, en naar zijn dochter. De verpleegster Shen Hong heeft ook al lang niets meer van haar partner gehoord. Beide zoekacties eindigen in een teleurstelling. Toch is Still Life eerder een bezorgde dan een pessimistische film. De getoonde mensen zijn overlevers, die ook in moeilijke omstandigheden, waarin er meer wordt afgebroken dan opgebouwd, blijven zoeken naar persoonlijk geluk. Een meesterlijke film, die op haast terloopse wijze grote themaís aansnijdt en daarnaast visueel weet te imponeren.

Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

Still Life
China, 2006, Chinees gesproken
Productie: Xu Pengle, Wang Tianyun en Zhu Jiong
Regie en scenario: Jia Zhang-ke
Camera: Yu Likwai
Montage: Khung Jinlei
Art direction: Liang Jingdong, Liu Qiang
Muziek: Lim Giong
Met: Han Sanming, Zhao Toa
Speelduur: 108 minuten

18 juni 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.