Rsd wo 2 mei 2007 (met nagesprek) Spring, summer, fall, winter... and spring - Kim Ki-Duk
BoZ ma 30 apr
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


In de bergen van Korea leeft een oude, wijze boeddhistische monnik in een drijvende tempel op een prachtig meer. We zien hoe hij 'in de lente' een kleine jongen leert mededogen te hebben voor al wat leeft. Als jaren later 'in de zomer' de seksuele gevoelens van de inmiddels jonge man ontluiken, volgt hij de wijze raad van zijn meester niet meer op. 'In de herfst' betaalt hij daarvoor een zware prijs. Als hij 'in de winter' op middelbare leeftijd gelouterd terugkeert naar de drijvende tempel blijkt dat hij alles geleerd heeft om het werk van zijn meester voort te zetten.

Tekst bij oorspronkelijke vertoning
In een huis dat drijft op een schilderachtig, tussen de Koreaanse bergen gelegen meer, wonen een boeddhistische monnik en een jonge leerling. Het streven is een zuivere ziel, maar die krijg je niet zomaar. Het vaak pijnlijke leerproces voert langs de seizoenen van het hele leven. Zo leert de jongen in het eerste deel dat hij geen dieren moet kwellen - je geest raakt er voor het hele leven bevlekt van.

Nadat er een zieke jonge vrouw door haar moeder afgeleverd wordt om gezuiverd te worden, komt een tweede levensles aan de orde. Veel kwaad in de wereld komt volgens de leermeester voort uit lust. 'Lust wakkert het verlangen tot bezit aan. En bezit wakkert het verlangen tot moord aan.' De hormoonspiegel van de leerling is echter van dien aard dat ook deze raad in de wind geslagen wordt. Met verstrekkende gevolgen.

Kim Ki-Duk is een unieke filmmaker met een hoog werktempo. Al zijn films dragen een grote bezorgdheid over de wereld uit. Soms uit zich dat in gewelddadige beelden, maar Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom, zoals de oorspronkelijke titel luidt, is een verstild wonder van schoonheid en eenvoud. Het is een bijzondere belevenis deze prachtige, haast meditatieve film te ondergaan. Wij waren buitengewoon onder de indruk, toen we deze film zagen tijdens het laatste Filmfestival Rotterdam en zijn ervan overtuigd dat u dat ook zult zijn. Niet missen dus.

OfficiŽle homepage VS
Internet Movie DataBase
Filmfestival Rotterdam
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Spring, summer, fall, winter... and spring
Zuid-Korea/Duitsland, 2003
Productie: Lee Seung-Jae, Karl Baumgartner
Regie, scenario en montage: Kim Ki-Duk
Camera: Baek Dong-Hyeon
Muziek: Bark Jee-Woong
Met: Oh Yeong-Su, Kim Ki-Duk, Kim Yeong-Min, Seo Jae-Gyeong, Ha Yeo-Jin, Kim Jung-Ho
Kleur, 103 minuten
Distributie: A-Film Distribution

22 mrt 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Filmhuis Roosendaal.