Rsd do 16 okt 2003 Spirited Away - Hayao Miyazaki
BoZ zo 19 okt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Terecht won Spirited Away de Oscar voor de beste lange animatiefilm. Waar dit genre tegenwoordig door de computer gedomineerd wordt tekenden Hayao Miyazaki (Prinses Mononoke) en animator Masashi AndŰ hun hele film met de hand en gaven de personages daarmee een ziel.

De jonge Chihiro verhuist met haar ouders naar een andere stad. Onderweg verkent het gezin even de nieuwe buurt en komt het terecht in een verlaten themapark. Terwijl haar ouders zich vol eten met lekkernijen zwerft Chihiro alleen door het park. Plotseling verschijnt er een jongen, Haku, die haar waarschuwt voor een groot gevaar. Chihiro haast zich, door het donker, terug naar haar ouders. Maar als straf voor hun gulzigheid zijn haar ouders in varkens veranderd. De enige die hen terug kan toveren is de heks Yubaba, de baas van het grootste gebouw van het park, het badhuis voor goden en demonen. Chihiro infiltreert door er te gaan werken, maar ze wordt snel ontdekt: de geur van mensen is voor geesten ondraaglijk.

Spirited Away is geen animatiefilm zoals we van Dreamworks of Disney gewend zijn. De film is erg spannend, ontroerend en soms zelfs shockerend. De film wordt geen moment kinderachtig en is dus erg geschikt voor onze volwassen leden.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Spirited Away
Japan, 2001
Productie: Toshio Suzuki
Regie en scenario: Hayao Miyazaki
Animatie: Hayao Miyazaki, Masashi Andô
Artistieke regie: Yoji Takeshige
Digitale afwerking: Okui Atsushi
Muziek: Joe Hisaishi
Met de stemmen van: Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki
Kleur, 124 minuten

14 september 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.