Rsd do 8 dec 2005 Sophie Scholl - Marc Rothemund
BoZ zo 11, ma 12 dec 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Na Der Untergang, die enorm veel indruk maakte, is er wederom een oorlogsfilm uit Duitsland: Sophie Scholl, die zich met haar broer Hans verzette tegen de nazi's in hun eigen land. De film is gebaseerd op het boek Die Weisse Rose, geschreven door Sophies zus, Inge Scholl. Sophie Scholl was het enige vrouwelijke lid van Die Weisse Rose, een verzetsgroep die voornamelijk uit studenten bestond en zich richtte op de ondergang van het Derde Rijk. Op 18 februari 1943 worden Sophie en Hans gearresteerd wegens het verspreiden van folders op de universiteit. De volgende dagen worden zij verhoord; Sophie door Gestapo-officier Robert Mohr. Tussen deze twee ontstaat een psychisch duel, waarbij Sophie liegt, ontkent, Mohr uitdaagt en hem bijna te slim af is.

Deze film van Marc Rothemund, die de laatste zes dagen van Sophie minutieus in beeld brengt, is inmiddels de derde film over het dappere meisje en de verzetsgroep. Later dit jaar zal er, met Christina Ricci in de rol van Sophie, een Amerikaanse versie uitkomen. Zo blijft de geschiedenis van Sophie Scholl en haar medeverzetsstrijders in leven. Deze film is de Duitse inzending voor de Oscar in de categorie beste buitenlandse film, vanwege de emotionele impact en de buitengewone acteerprestatie van o.a. hoofdrolspeelster Julia Jentsch (o.a. Der Untergang en The Edukators). Voor haar rol kreeg Jentsch een Gouden Beer in Berlijn.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Sophie Scholl
Duitsland, 2005
Productie: Fred Breinersdorfer
Regie: Marc Rothemund
Scenario: Fred Breinersdorfer
Camera: Martin Langer
Montage: Hans Funck
Muziek: Reinhold Heil en Johnny Klimek
Met: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs en Gerald Alexander Held
Kleur, 117 minuten
Distributie: Cinemien

8 nov 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.