Rsd do 9 mei 2002 Songs from the second floor - Roy Andersson
BoZ ma 13 mei 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


"Beloved the man who sits down." Dit herhaaldelijk uitgesproken motto laat zich niet zo gemakkelijk duiden, en dat geldt ook voor de film. 46 tableaux vivants, vol witgeschminkte, dikke, oude mannen, zinloos ploeterend in dit aardse bestaan. Een logisch verhaal ontbreekt, al zijn er wel terugkerende herkenningspunten. Songs From The Second Floor is komisch, vervreemdend en absurd, maar met een sombere, plechtige toon. Op zijn zeer eigen wijze toont Roy Andersson vooral hoe beroerd de westerse samenleving er aan toe is.

Vervuiling, gebrek aan medemenselijkheid, haast haast haast, en alles is koopwaar geworden. Christus aan het kruis belandt op de vuilnisbelt als mislukte productlijn.

Het was 25 jaar geleden dat Roy Andersson een speelfilm maakte. Na het floppen van zijn vorige film, bouwde hij een eigen filmstudio, waar hij langzaam maar gestaag aan zijn nieuwe film werkte. Ondertussen verdiende hij de kost met reclamefilmpjes. Een selectie daarvan was vorig jaar te zien tijdens het Rotterdams Filmfestival, waarbij dezelfde absurde humor en originele vormgeving in het oog sprongen.

Songs From The Second Floor is geen gemakkelijke film, die zeker niet iedereen zal bekoren. Wel een zeer originele: niets is als wat je gewend bent in een film te zien. Je moet er echt even voor gaan zitten en je ervoor open kunnen stellen, maar dan heb je ook wat. "Beloved the man who sits down."

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Songs from the second floor
Zweden, 2000
Productie: Lisa Alwert
Regie, scenario en montage: Roy Andersson
Camera: Istvan Borbas, Jesper Klevenas
Muziek: Benny Andersson
Met: Lars Nordt, Stefan Larsson, Tommy Johansson, Joran Müller
Kleur, 100 minuten
Distributie: Filmmuseum
Kijkwijzer: AL

6 april 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.