Rsd wo 15 nov 2000 Somberman's actie - Casper Verbrugge
BoZ di 14 nov 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Herman Broekman voelt zich een miskend dichter. Onder het pseudoniem Somberman heeft hij de anarchistische bundel Actie! gepubliceerd, maar dat is al tien jaar geleden. Ondanks aansporen van zijn oude vriend Man in ’t Woud krijgt hij geen letter meer op papier. En zijn ooit passionele relatie met zijn vriendin loopt ook niet lekker meer. Bovendien is hij zijn baan kwijt. Vluchtend in drank en zelfmedelijden beseft Broekman dat het tijd is voor actie!

Somberman’s actie is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Remco Campert uit 1985. Momenteel ligt er een herdruk in de winkel. De novelle heeft Casper Verbrugge (o.a. De Kkkomediant met Freek de Jonge) omgewerkt tot een vernuftig, humoristisch scenario. Knap is dat Verbrugge een goed beeld toont van Amsterdam in de jaren tachtig, toen doemdenken, werkloosheid en zinloos geweld (toen al!) hoogtij vierden. Voor ons, 21ste-eeuwers, komt dat af en toe wat oubollig over. Verbrugge doet daar expres een schepje bovenop door bijvoorbeeld hoofdpersoon Broekman (uitstekende rol van Dirk Roofthooft, o.a. Hombres Complicados) een lullig bloempotkapsel aan te meten. Ook van kluchtige scènes is Verbrugge niet vies, waarmee hij Nederlandse films lijkt te persifleren. Neem het clowneske optreden van Frits Lambrechts als maffiabaas. Dat roept direct een André van Duin-film in herinnering.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Somberman's actie
Nederland, 1999
Productie: Hans de Weers/Hans de Wolf
Regie: Casper Verbrugge
Scenario: Casper Verbrugge en Hans Heesen
Camera: Tom Erisman
Montage: Ot Louw
Geluid: Ben Zijlstra
Art direction: Gert Brinkers
Muziek: Jakob Klaasse
Met: Dirk Roofthooft, Oda Spelbos, Serge Henri Valcke, Marina de Graaf, Frits Lambrechts
Kleur, 94 minuten
Distributie: C-Films

10 oktober 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.