Rsd wo 4 okt 2000 Solas - Benito Zambrano
BoZ di 3 okt 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Films met een sociaal-realistische inslag zonder helden kennen de laatste jaren een sterke opleving in West-Europa. Denk aan Rosetta van de gebroeders Dardennes uit Wallonië of La vie rêvée des anges van Erick Zonca uit Frankrijk. Solas komt uit Spanje. Het is het indringende debuut van de jonge filmmaker Benito Zambrano, die een paar dagen toont uit het schrale leven van een moeder en een dochter.

Maria, die haar ouders op het platteland is ontvlucht, woont eenzaam en alleen in de grote stad (Sevilla), waar ze werkt als schoonmaakster. Ze is verbitterd tot op het bot, heeft een alcoholprobleem en haat mannen, onder wie haar tirannieke vader. Als Maria’s vader onverhoopt in het ziekenhuis belandt in Sevilla, komt haar ‘simpele’ moeder bij haar logeren. Moeder en dochter, in de loop van de jaren volledig van elkaar vervreemd, moeten elkaar noodgedwongen accepteren.

Behalve uitstekend spel van Maria (Ana Fernández) en haar moeder (María Galiana) kent de film een mooie opbouw, waarbij de zwartgallige Maria wordt ingehaald door het verleden. Maar langzamerhand komt er wat fleur in haar grauwe appartementje en bloeit haar zelfrespect op. In zijn eigen land zorgde Solas voor zulke opgetogen reacties, dat critici Benito Zambrano bombardeerden tot het boegbeeld van een nieuwe sociaalbewuste filmgeneratie. Ook buiten Spanje weet Solas mensen te beroeren. Zo was deze film, die het sentiment niet schuwt, begin dit jaar een van de publieksfavorieten op het filmfestival van Rotterdam én Berlijn.

Deze film is deze week ook te zien bij onze collega's in Oudenbosch en Oosterhout.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Solas
Spanje, 1999
Productie: Antonio P. Perez
Scenario en regie: Benito Zambrano
Camera: Tote Trenas
Geluid: Jorge Marin, Carlos Faroulo, Patrick Guislain
Montage: Fernando Pardo
Muziek: Antonio Meliveo
Met: Ana Fernández, María Galiana, Carlos Alvarez, Antonio Dechent, Paco de Osca, Juan Fernández
Kleur, 98 minuten
Distributie: Cinemien

18 aug 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.