Rsd do 27 apr 2000
wo 3 mei 2000
The Sixth Sense - M. Night Shyamalan
BoZ ma 1 mei 2000
di 2 mei 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


The Sixth Sense staat bekend als de grootste kaskraker uit de geschiedenis van de horrorfilm. Maar met gillende tieners of bloedvergieten heeft deze film niets van doen. Het is veeleer een sterk psychologisch drama met een verrassende ontknoping, die het verhaal in een nieuw licht zet.

The Sixth Sense gaat over de kinderpsycholoog Malcolm Crowe (Bruce Willis) die zijn privťleven aan zijn werk opoffert. Hoewel Crowe succesvol is, blijkt uit de proloog dat hij ooit gefaald heeft. Daardoor kampt hij met een enorm schuldgevoel, wat hem motiveert om een nieuw patiŽntje met alle zorgen te omringen. Het gaat om de achtjarige Cole Sear die vreselijk gepest wordt door zijn klasgenootjes en slachtoffer lijkt te zijn van mishandeling of incest. Als het hoge woord er eindelijk uitkomt, zit de kijker te rillen op zijn stoel en ontwikkelt het psychologische drama zich tot een onheilspellende horrorfilm.

Regisseur M. Night Shyamalan neemt uitgebreid de tijd om de toenadering tussen de psycholoog en het jongetje uit te diepen. Dat levert fraaie scŤnes op, waarin Bruce Willis zeer subtiel uit de bus komt en de jonge Haley Joel Osment sterk tegenspel levert. "Met de subtiele opbouw, de overtuigende personages en de ruime aandacht voor details is The Sixth een onheilszwangere film die de kijker eerder besluipt dan overdondert. Maar overdonderend is de ontknoping zeer beslist." (De Filmkrant)

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

The sixth sense
Verenigde Staten, 1999
Produktie: Frank Marshall, Kathleen Kennedy en Barry Mendel
Regie en scenario: M. Night Shyamalan
Camera: Tak Fujimoto
Geluid: Allan Byer
Montage: Andrew Mondshein
Art direction: Philip Messina
Makeup effects: Stan Winston Studio
Muziek: James Newton Howard
Met: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams
Kleur, 108 minuten
Distributie: Buena Vista

28 maart 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.