Rsd do 6 mei 99 A Simple Plan - Sam Raimi
BoZ di 11 mei 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


In een afgelegen bos, bedekt met een dik pak sneeuw ontdekken drie mannen een neergestort vliegtuig met daarin een dode piloot en een tas met vier miljoen dollar. Hank, gelukkig getrouwd en een gerespecteerd burger, wil meteen de Amerikaanse autoriteiten waarschuwen. Maar zijn simpele, werkeloze broer Jacob en diens luie, bierdrinkende vriend Lou hebben heel andere plannen. Het geld is toch van drugsdealers afkomstig, zo redeneren ze, daarmee Hank over de streep trekkend. De drie spreken af te wachten tot de lente intreedt en het vliegtuig ontdekt zal worden. Als het geld dan niet gemist wordt, zullen ze de miljoenen eerlijk verdelen. Wat een eenvoudig plan lijkt, groeit echter uit tot een ijzingwekkende nachtmerrie, zeker als Hanks vrouw Sarah (Bridget Fonda) zich ermee gaat bemoeien.

Regisseur Sam Raimi, bekend van zijn Evil Dead-trilogie, maakte van A Simple Plan "een uitgebalanceerde, psychologische thriller" (De Volkskrant). Feilloos toont hij de valkuilen van de hebzucht, het morele verval en de paranoia van de personages, waarbij herinneringen aan Shallow Grave en Fargo opdoemen. Raimi biedt echter een extraatje: hij geeft een sfeervol beeld van het Amerikaanse plattelandsleven, waarmee hij het isolement van de hoofdfiguren onderstreept. Daarnaast wordt er uitstekend geacteerd. Billy Bob Thornton, bekend van Sling Blade, kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol van Jacob. Ook Scott B. Smith, die het scenario baseerde op zijn spannende roman, viel die eer te beurt.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

A simple plan
Verenigde Staten, 1998
Productie: James Jacks en Adam Schroeder
Regie: Sam Raimi
Scenario: Scott B. Smith, gebaseerd op zijn roman 'The simple plan'
Camera: Alar Kivilo
Geluid: Michael Wilhoit
Montage: Arthur Coburn en Eric L. Beason
Muziek: Danny Elfman
Met: Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda, Brent Briscoe
Kleur, 117 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

11 april 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.