Rsd wo 26 jan 2005 Simon - Eddy Terstall
BoZ zo 23, di 25 jan
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Simon is de veelbekroonde, inmiddels zevende film van Eddy Terstall. Net als o.a. Hufters en Hofdames, De Boekverfilming en Rent-a-friend gaat het om een geestige, luchthartige film, die zich afspeelt in de Jordaan, hoewel het onderwerp niet erg vrolijk stemt: Simon gaat over de dood.

Simon is een vrolijke hasjdealer, type patjepeeŽr, omringd door vrouwen. Vertolker is Cees Geel, een nieuw gezicht in Terstalls bekende acteursgroepje met Nadja HŁpscher, Daan Ekkel en Rifka Lodeizen. Simon haat homo's. Gek genoeg raakt hij bevriend met een homoseksuele tandarts. Samen gaan ze naar Thailand, waar hun vriendschap strandt. Als ze elkaar veertien jaar later tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek. Hij heeft kanker.

Volgens Terstall is Simon het eerste deel van een drieluik, waarin hij wil laten zien 'hoe wij in Nederland omgaan met de dood, seksualiteit en de rechtsstaat'. Als het drieluik af is, wil hij de politiek in, zegt hij in een interview op de website Cinema.nl. Vůůr Terstall pleit dat hij niet met een opgeheven vingertje te werk gaat, maar recht vanuit z'n hart. Simon is dan ook een oprechte, ontroerende film, bekroond met drie Gouden Kalveren en de Publieksprijs op het filmfestival in Utrecht. Simon is de Nederlandse inzending voor de Oscars.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Simon
Nederland, 2004
Productie: Imko Nieuwenhuijs
Regie en scenario: Eddy Terstall
Camera: Willem Nagtglas
Montage: Ben Isaacs
Art direction: Gaby Hanrath
Muziek: Paul de Munnik
Met: Cees Geel, Marcel Hensema, Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher, Daan Ekkel, Dirk Zeelenberg, Johnny de Mol jr.
Kleur, 100 minuten
Distributie: A-Film

10 december 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.