Rsd do 3 dec 98 Siberia - Robert Jan Westdijk
BoZ ma 7 dec 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Zusje heeft een broertje erbij: Siberia. Maar de twee lijken niet op elkaar. Daar heeft regisseur Robert Jan Westdijk, die twee jaar geleden alom opzien baarde met Zusje, bewust voor gekozen. Werkte hij in Zusje met een videocamera, gehanteerd door een opdringerige broer die inbrak op het leven van zijn zuster, nu kiest Westdijk voor een uitbundige filmstijl. Deze stijl past uitstekend bij de schelmengeschiedenis van twee charmante oplichters: Hugo 'Fuckboy' (Hugo Metsers) en Goof (Roeland Fernhout).

In de straten van Amsterdam versieren deze ‘vrienden voor het leven’ rugzaktoeristen. Na een hete nacht in een jeugdhotel maken de jongens een polaroidje van hun slapende slachtoffers en gaan er met hun geld en paspoort vandoor. De Russische Lara is echter niet op haar achterhoofd gevallen en geeft Hugo en Goof een koekje van eigen deeg.

Wie nog nooit een film van Wong Kar-wai heeft gezien, zal overdonderd zijn door de swingende cameravoering van Bert Pot. Siberia is schots en scheef, brutaal en vormbewust. De beelden worden voortgejaagd door de muziek van Junkie XL, die stampt en dreunt. Niet de vergelijking met Zusje dringt zich op, maar met de films van Eddy Terstall (Hufters en Hofdames). Niet voor niets heeft hij de leukste bijrol in Siberia als ronselaar voor een louche jeugdhotel.

Siberia
Nederland, 1998.
Productie: Clea de Koning.
Regie: Robert Jan Westdijk.
Scenario: Jos Driessen en Robert Jan Westdijk.
Camera: Bert Pot.
Geluid: Mark Wessner.
Montage: Herman P. Koerts.
Muziek: Junkie XL.
Met: Hugo Metsers, Roeland Fernhout, Vlatka Simac, Johnny Lion, Nicole Eggert.
Kleur en zwart-wit, 91 minuten.
Distributie: Warner Bros.

10 november 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1998 Filmhuis Roosendaal.