Rsd do 7 feb, wo 21 aug 2002 Shrek - Andrew Adamson & Vicky Jenson
BoZ di 20 aug 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Producent David Katzenberg werkte jarenlang voor Disney, de alleenheerser op het gebied van animatie- en tekenfilms. Een aantal jaar geleden stapte hij op om met Steven Spielberg en David Geffen de filmproductiemaatschappij DreamWorks op te richten. Met Shrek blijkt dat Disney er een geduchte concurrent bij heeft: de film is prachtig gemaakt met behulp van de nieuwste snufjes op het gebied van computeranimatie en is daarbij ook nog eens ontzettend grappig.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Steig. Shrek is groot, groen en houdt er vieze eetgewoonten op na. Hij woont zeer tevreden alleen in een smerig, stinkend moeras en is erg gesteld op zijn rust. Helaas vindt landheer Farquaad Shreks domein geschikt om er een horde verbannen sprookjesfiguren weg te zetten. Het groene monster wil zijn rust terug en sluit daarom een deal met de landheer, met alle gevolgen van dien.

Shrek is een film waar jong en oud van zal genieten. De film kreeg lovende kritieken in de pers, met name vanwege de verfrissende humor. Hier en daar wordt de draak gestoken met de Disney-sprookjes: er wordt welgeteld één keer een zoet liedje gezongen en dat heeft dan ook meteen desastreuze gevolgen. De stemacteurs mogen niet onbesproken blijven: de hoofdrollen worden op grandioze wijze vertolkt door Mike Meyers, Eddy Murphy en Cameron Diaz.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
Trouw
Telegraaf
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Shrek
Verenigde Staten, 2001
Productie: Jeffrey Katzenberg, Aron Warner en John H. Williams
Regie: Andrew Adamson en Vicky Jenson
Scenario: Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman en Roger S.H. Schulman, gebaseerd op het boek van William Steig
Montage: Sim Evan-Jones
Production design: James Hegedus
Supervising animator: Raman Hui
Muziek: Harry Gregson-Williams en John Powell
Stemmen: Mike Meyers/Peter Paul Muller, Eddie Murphy/Frans van Deursen, Cameron Diaz/Angela Schijf, John Lithgow/Arnold Gelderman
Kleur, 84 minuten
Distributie: UIP
Kijkwijzer: AL

12 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.