Rsd wo 17 mrt 99 Shall We Dance - Masayuki Suo
BoZ di 16 mrt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een 42-jarige zakenman leidt een voortkabbelend bestaan met vrouw, dochter en een uitgestippelde carrière. Het enige lichtpuntje in zijn dagelijkse sleur is de aantrekkelijke, jonge vrouw die hij iedere dag achter het raam van een dansschool ziet. Op een dag trekt hij de stoute schoenen aan, stapt uit de trein en belt aan bij de onbereikbare danslerares Mai. Hij gaat op les en krijgt plezier in het dansen, om als hij wat bedreven is Mai opnieuw te benaderen. Het thuisfront voelt al snel nattigheid door zijn opgetogen stemming.

Shall we dance? is geen gladde dansfilm, daarvoor zijn de pogingen van hoofdpersoon Sugiyama te schuchter en aandoenlijk. Het is wel een aanstekelijk en hartverwarmend portret van een man die door de danssport weer plezier krijgt in zijn leven en ontsnapt aan de alledaagse saaiheid van zijn bestaan. Tegelijk is de film een subtiele aanklacht tegen de Japanse omgangsvormen, waarbij ieder lichamelijk contact tussen man en vrouw, bij het dansen onvermijdelijk, seksueel verdacht is.

The Miramax Cafe: Shall We Dance

Shall we dance?
Japan, 1998
Productie: Yasuyoshi Tokuma
Scenario en regie: Masayuki Suo
Camera: Naoki Kayano
Art direction: Kyoko Heya
Geluid: Kiyoshi Yoneyama
Montage: Jun'ichi Kikuchi
Muziek: Yoshikazu Suo
Met: Koji Yakusho, Tamiyo Kusakari, Naoto Takenaka, Eriko Watanabe
Kleur, 118 minuten
Distributie: Argus Film/RCV Film Distribution

10 februari 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.