Rsd do 24 & wo 30 juni 99 Shakespeare in Love - John Madden
BoZ ma 28 & di 29 juni 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het kon niet uitblijven: eens moest Shakespeare, de meest verfilmde auteur van de afgelopen jaren, een keer zelf figureren in een film. Dat gebeurt in Shakespeare In Love van John Madden (Mrs. Brown). Shakespeare In Love sleepte maar liefst zeven Oscars in de wacht en is minstens zo verrassend als Baz Luhrmanns hippe film Romeo + Julia.

De jonge toneelschrijver Will, vertolkt door de vurige Joseph Fiennes (speelde in Elizabeth), krijgt geen letter op papier. En hij heeft een armlastige theaterdirecteur nog wel een nieuw stuk beloofd, de komedie ‘Romeo en Ethel, de zeeroversdochter’. Een bezoek aan de psychiater (en dat in 1593!) biedt uitkomst. Will moet een nieuwe muze zoeken. Dat wordt de beeldschone koopmansdochter Viola de Lesseps (Gwyneth Paltrow), die niet alleen weg is van Shakespeare’s toneelstukken., maar ook per se wil meespelen in zijn nieuwste komedie. Langzaam verandert Will zijn stuk in een sprankelende liefdesgeschiedenis, geŽnt op zijn geheime, romantische ontmoetingen met Viola.

Regisseur Madden neemt een loopje met de feiten en mixt (vette) grappen met subtiele verwijzingen: een geslaagde aanpak, want volgens de Volkskrant is deze film, net als Shakespeares komedies, "een fijnzinnig allegaartje, met slaande deuren, zwaardgevechten, verkleedpartijen, seks en romantiek" Voeg daarbij het fantastische acteerwerk, en u zit gebakken.

Shakespeare in Love: Miramax site
Filmkrant
NRC
Volkskrant
Telegraaf
Internet Movie DataBase

Shakespeare in love
Engeland, 1998
Productie: David Parfitt, Donna Gigliotti, Harvey Weinstein, Edward Zwick, Marc Norman
Regie: John Madden
Scenario: Marc Norman en Tom Stoppard
Camera: Richard Greatrex
Montage: David Gamble
Art direction: Martin Childs
Muziek: Stephen Warbeck
Met: Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Colin Firth, Geoffrey Rush, Judi Dench, Ben Affleck
Kleur, 122 minuten
Distributie: UIP

11 mei 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.