Rsd do 14 mrt 2002 Sexy Beast - Jonathan Glazer
BoZ ma 18 mrt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Sexy Beast is het zeer opmerkelijke, Britse regiedebuut van Jonathan Glazer, die in het verleden vooral commercials en videoclips (voor onder meer Radiohead) maakte. In een zeer originele stijl levert hij een fascinerende film af die soms ongemakkelijk aanvoelt, dan weer zeer geestig of zelfs ontroerend is. Vanaf de prachtige openingsscène weet u dat dit een bijzondere filmavond wordt en dat Jonathan Glazer een naam is om te onthouden.

De vroeg gepensioneerde beroepscrimineel Gary Dove leeft een teruggetrokken bestaan met zijn vrouw in een paradijselijke villa in Spanje. Zijn zorgeloze leven verandert ineens als een oude kennis, Don Logan, hem opzoekt. Don probeert Gary te overtuigen om terug te gaan naar Londen, om een grote overval te plegen. Gary heeft daar geen enkele behoefte aan, want hij heeft genoeg geld voor de rest van zijn leven. Maar Don accepteert geen nee.

Als je een top tien zou maken van de meest angstaanjagende filmcriminelen, dan zou naast Anthony Hopkins als Hannibal Lecter, Ben Kingsley hoog genoteerd staan in de rol van de volstrekt geschifte crimineel Don Logan. Na zijn vertolking van Ghandi, in 1983 met een Oscar bekroond, en zijn mooie rol als brave boekhouder in Schindler's List, is het onvoorstelbaar dat Kingsley zo'n huiveringwekkende vertolking neerzet: opnieuw een Oscar waardig.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
Trouw
de Telegraaf
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Sexy beast
Productie: Jeremy Thomas
Regie: Jonathan Glazer
Scenario: Louis Mellis, Davis Scinto
Camera: Ivan Bird
Montage: John Scott
Art direction: Jan Houllevigue
Muziek: Roque Baños
Met: Ben Kingsley, Ray Winstone, Ian McShane, Amanda Redman
Kleur, 85 minuten
Distributie: Independent Films
Kijkwijzer: 16

26 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.