Rsd wo 2 juni 99 Saving Private Ryan - Steven Spielberg
BoZ di 1 juni 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Op verzoek hebben we alsnog het veelgeprezen epos van Steven Spielberg over D-day in het programma van Cinema Paradiso opgenomen. Mensen die het oorlogsgeweld in The Thin Red Line te expliciet vonden raden we dringend aan deze film over te slaan, want Spielberg laat geen middel onbenut om aan te tonen hoe afschuwelijk een grondoorlog wel is. Filmisch gezien zijn de oorlogsbeelden ongeŽvenaard qua effect en technische perfectie. Met name het eerste half uur, de invasie, is een bombardement op de zintuigen van de kijker dat niet licht vergeten zal worden.

Daarna begint pas het eigenlijke verhaal. Parachutist Ryan is achter de linies kwijt geraakt. Zijn moeder heeft in de oorlog al drie zoons verloren, dus beslist de generaal dat deze jongen kost wat het kost veilig bij moeder teruggebracht moet worden. Gevolg is een lange en spannende expeditie onder leiding van Tom Hanks, waarin een hoge prijs voor het leven van Ryan betaald wordt.

De film is tegelijk een veroordeling van oorlog en een eerbetoon aan de mensen die hun leven in de waagschaal stellen voor de vrijheid van anderen. Dezelfde boodschap als in Schindler’s List, anders benaderd. Subtiliteit is niet Spielberg’s grootste gave, maar als geen ander weet hij zijn kijkers opnieuw te raken, en daar gaat het hem om.

OfficiŽle Website
Volkskrant
Telegraaf
Filmkrant

Saving private Ryan
Verenigde Staten, 1998
Productie: Steven Spielberg, Ian Bryce, Mark Gordon en Gary Levinsohn
Regie: Steven Spielberg
Scenario: Robert Rodat
Camera: Janusz Kaminski
Art direction: Tom Sanders
Montage: Michael Kahn
Muziek: John Williams
Met: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Jeremy Davies
Kleur, 169 minuten
Distributie: UIP

11 mei 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.