Rsd do 10 dec 98 Die Salzmänner von Tibet - Ulrike Koch
BoZ ma 14 dec 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Al eeuwenlang halen veeherders uit het noorden van Tibet zout uit de hoog gelegen meren in de Himalaya. In een filmische documentaire toont Ulrike Koch de tocht van vier nomaden naar deze zoutmeren. Met veel oog voor detail laat ze de voorbereidingen en de rituelen zien die voorafgaan aan de reis, evenals de drie maanden durende zware tocht naar de ‘tranen van de godin Tara’.

Jaarlijks maken de nomaden deze tocht om het ‘witte goud’ te winnen, dat ze gebruiken als ruilmiddel voor gerst en thee. Aangezien de nomaden geloven dat vrouwen de godin kunnen ontstemmen en daarmee de zoutopbrengs in gevaar brengen, is de tocht een mannenaangelegenheid. Zelfs Ulrike Koch moest het camerawerk bij de zoutmeren overlaten aan haar cameraman; ze mocht de zoutmeren niet in werkelijkheid aanschouwen.

De film is een diamantje waarbij je je als kijker eeuwen terugwaant in de tijd. Bovendien krijg je een beeld van Tibet te zien, dat slechts enkelen in deze wereld is gegund. Op de achtergrond heerst het indrukwekkende en vreemde landschap van de Himalaya: immense bergen die neerkijken op de bezigheden van de zoutmannen, die gedoemd zijn ten onder te gaan in de technologische vooruitgang.

Die Salzmänner von Tibet
Zwitserland/Duitsland, 1997.
Produktie: Alfi Sinniger.
Scenario en regie: Ulrike Koch.
Camera: Pio Corradi.
Geluid: Andreas Koppen, Uve Haussig, Pierre Brand.
Montage: Magdolna Rokob.
Muziek: Stefan en Frank Wulff.
Kleur, 108 minuten.
Distributie: Contact Film Cinematheek

10 november 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.