Rsd do 5 sept 2002 The Royal Tenenbaums - Wes Anderson
BoZ zo 8 & di 10 sept 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Harmonieuze gezinnen. Eigenzinnige filmmakers hebben daar een broertje dood aan. Denk maar aan de bizarre film Happiness van Tod Solondz (alleen de titel al) of de Dogma-film Festen van Thomas Vinterberg, waarin een groots familiefeest uitdraait op een gênante vertoning, omdat zoonlief het incestgedrag van papa publiekelijk aansnijdt.

The Royal Tenenbaums past qua thema bij genoemde titels, maar is tegelijkertijd humoristisch. Voor dit familiedrama zijn Wes Anderson en zijn schrijfpartner Owen Wilsen verantwoordelijk, die beroemde acteurs als Gene Hackmann, Gwyneth Paltrow en Ben Stiller wisten te strikken. Het verhaal draait om de excentrieke familie Tenenbaum. Vader (Hackmann) leeft al jaren gescheiden van zijn vrouw (Anjelica Huston) en kinderen, die in hun jeugd geniaal waren. Nu, op hun dertigste, zijn ze over hun 'top' heen en wereldvreemd als ze zijn, worstelen ze met idiote problemen. Op een dag staat vader voor de deur, maar de hernieuwde kennismaking verloopt niet bepaald vlekkeloos.

Het knappe van The Royal Tenenbaum is dat de makers de balans vinden tussen drama en humor, geholpen door fantastische acteerwerk. Niet voor niets werd het scenario genomineerd voor een Oscar en ontving Gene Hackmann een Golden Globe voor zijn rol.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
NRC
Het Parool
Cinema.nl (Volkskrant/VPRO)

The Royal Tenenbaums
VS, 2001
Productie en regie: Wes Anderson
Scenario: Wes Anderson & Owen Wilson
Muziek: Mark Mothersbauch, Nick Drake, Ramones
Met: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Palthrow
Kleur, 109 minuten
Kijkwijzer: 12

8 juli 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.