Rsd wo 11 apr 2001 Rosie - Patrice Toye
BoZ di 10 apr 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Onder het motto "Dit is Belgisch!" organiseert de Vereniging van Brabantse Filmtheaters deze maand een overzicht van hetgeen filmland BelgiŽ de afgelopen jaren heeft geproduceerd. Al jaren worden er kleinschalige, maar kwalitatief zeer hoogstaande films vervaardigd door onze zuiderburen. We kozen drie hoogtepunten uit de fraaie brochure die gratis bij de kassa ligt. De films waren nog niet eerder in Cinema Paradiso te zien.

Als eerste vertonen we het veelbekroonde debuut van de gedreven jonge filmmaakster Patrice Toye. De film begint in de gesloten instelling waar de dertienjarige Rosie juist is opgenomen. "Waarom heb je het gedaan?" vraagt de maatschappelijk werkster. Het antwoord volgt in lange flashbacks. Rosie groeit op in lastige omstandigheden, met een zeer jonge moeder die haar liever als zus ziet. Ze vlucht in de droomwereld van de romannetjes die ze leest, waar ze een tsarina is die een droomprins op wit paard zoekt. Jimi, een paar jaar ouder dan de brutale en kwetsbare Rosie, moet aan dat beeld voldoen.

Rosie is een ingetogen en sombere film, die doet denken aan het sociaal bewogen werk van Ken Loach: zo ‘echt’ geacteerd dat je als kijker volledig meeleeft. Daaraan voegt Toye een poŽtische laag toe, middels een zeer uitgekiende en originele vormgeving die de wereld van Rosie prachtig verbeeldt. Met een fraaie soundtrack van John Parish.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant
Movie - de interactieve filmgids

Rosie
BelgiŽ, 1998
Productie: Antonino Lombardo
Scenario en regie: Patrice Toye
Camera: Richard van Oosterhout
Geluid: Dirk Bombey
Montage: Ludo Troch
Muziek: John Parrish
Met: Aranka Coppens, Sara de Roo, Frank Vercruyssen, Dirk Roofthooft
Kleur, 97 minuten
Distributie: A-film Distribution

17 maart 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.