Rsd wo 8 jan 2003 Le roi danse - Gérard Corbiau
BoZ zo 5, ma 6 & di 7 jan
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De jonge Lodewijk is nog niet klaar voor het koningschap. Daarom danst hij. Hij treedt geregeld op voor het hof en danst het liefst op stukken van de jonge, Italiaanse violist Lully, die door Lodewijk als hofcomponist is aangesteld. Lully componeert de prachtigste muziekstukken en verzint de meeste elegante en ingewikkelde danspassen. In één van Lully's stukken komt de koning het toneel op als opkomende zon, vandaar de bijnaam.

Waar de inmiddels gekroonde koning ook gaat of staat, verzorgt Lully zijn achtergrondmuziek. Voor elke gelegenheid (van een romantische avond tot het aanleggen van een paleistuin) maakt hij een andere compositie. Naarmate Lodewijk ouder wordt en meer en meer kritiek krijgt van zijn ministers en de strenge katholieken, worden de toneelstukken van Molière, waarvoor Lully uiteraard de muziek voor verzorgt, zijn uitlaatklep.

Regisseur Gérard Corbiau, die bekend werd met Farinelli: il castrato, weet de pracht en praal van het hof van Lodewijk XIV goed weer te geven, met prachtige kostuums en kunstwerken in bonte kleuren. De bombastische muziek van Lully wordt energiek uitgevoerd door het ensemble Musica Antica Köln. Le roi danse is een mooi, kleurrijk begin van het nieuwe (film)jaar.

Officiële homepage Nederland
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl

Le roi danse
Frankrijk, 2000
Productie: Dominique Janne
Regie: Gérard Corbiau
Scenario: Andrée Corbiau, naar boek van Philippe Beaussant
Met: Benoît Magimel, Boris Terral, Tchéky Karyo, Colette Emanuelle, Johan Leysen
Kleur, 115 minuten
Distributie: Arti film

1 december 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.