Rsd wo 18 okt 2006 (met nagesprek) The Road Home - Zhang Yimou
BoZ di 17 okt 2006
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2006
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 

Deze film maakt deel uit van de cyclus Liefde leven en dood, georganiseerd samen met Spirit in Roosendaal. Bij de vertoning in Roosendaal zal een nagesprek plaatsvinden onder leiding van theologe drs. Marjeet Verbeek, gespecialiseerd in de relatie film, spiritualiteit en filmgesprek.

Een poŽtisch liefdesverhaal tot over de dood heen. Een zoon keert terug naar zijn geboortedorp voor de begrafenis van zijn vader. Zijn moeder wil dat haar man volgens traditioneel gebruik van de stad naar het dorp wordt gedragen en begint alvast het doek te weven dat ceremonieel over de lijkkist wordt gelegd. Vanaf dat moment herinnert de zoon zich de liefde tussen zijn ouders. Die herinnering kleurt de regisseur in met prachtige natuurtinten volgens de Chinese esthetiek van de verhalende poŽzie. Een film over de taoÔstische levensfilosofie van in harmonie leven met de natuur.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
de Filmkrant

The Road Home (Wo de fu qin mu qin)
China, 2000
Regie: Zhang Yimou
Scenario: Shi Bao
Camera: Yong Hou
Montage: Ru Zhai
Art direction: Juiping Sao
Muziek: Bao San
Met: Ziyi Zhang, Honglei Sun, Hao Zheng e.a.
Kleur, 89 minuten
Kijkwijzer: AL

Tekst november 2001

Na vele jaren keert een jonge zakenman terug in zijn geboortedorp voor de begrafenis van zijn vader, de dorpsonderwijzer. Zijn ontroostbare moeder wil dat het in de stad opgebaarde lichaam volgens een in onbruik geraakte traditie terug naar het dorp wordt gebracht: te voet over de weg waarlangs hij altijd aan kwam lopen. Een schier onmogelijke opgave, omdat alle jonge mannen het dorpje verlaten hebben om in de stad een beter leven op te bouwen. In een lange flashback wordt het verhaal van de liefde tussen de ongeletterde vrouw en de onderwijzer verteld.

Net als in het reeds eerder vertoonde Not One Less speelt het verhaal zich af op het Chinese platteland. Het heden, gefilmd in zwart-wit, contrasteert sterk met het romantische en kleurrijk gefilmde verleden. De hoofdrolspeelster, Zhang Ziyi, was ook te zien in Crouching Tiger, Hidden Dragon. Met The Road Home won de beroemde Chinese regisseur Zhang Yimou (o.a. Raise The Red Lantern, Lifetimes) een Zilveren Beer op het Filmfestival Berlijn en de publieksprijs op het Sundance Film Festival. Prachtige film!

19 sept 2006 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2006 Filmhuis Roosendaal.