Rsd do 27 mei 99 The River - Tsai Ming-liang
BoZ ma 31 mei 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Tsai Ming-liang is dé chroniqueur van het moderne stadsleven in Taipei. Hij legt de tragiek van het alledaagse leven op geheel eigen wijze genadeloos vast in verstilde scènes uit het leven van totaal vereenzaamde mensen in schijnbaar verlaten steden. Na de al prachtige films Rebels Of The Neon God en Vive l’amour (hoezo ironie) is The River een waar hoogtepunt. Dat het geen eindpunt is, bewees Tsai tijdens afgelopen Filmfestival Rotterdam met de presentatie van zijn nieuwe film The Hole, die later dit jaar in roulatie gaat.

Net als in The Hole speelt water als symbool een grote rol in The River. Hoofdpersoon Hsiao-kang springt op aandringen van een filmploeg in een sterk vervuilde rivier om een dode te spelen. Vervolgens krijgt hij last van een vreemde, pijnlijke kwaal aan zijn nek. Hij ondergaat een aantal uiteenlopende behandelingen, maar niets helpt. Via zijn kwaal maken we kennis met het ouderlijk huis: hier woont een zeldzaam ijzig en ontspoord gezin. Intimiteit zoekt Hsiao-kang in de ‘darkroom’ van een homo-sauna, waar zich een dramatische en verrassende ontknoping afspeelt.

Tsai is een volkomen unieke filmmaker die tegelijk extreem weinig en extreem veel toont. Veel om over te praten dus na afloop en in Bergen op Zoom ook vooraf in de vorm van een lezing lezing door Chris Oosterom, filmdocent van stichting MEI en tevens medewerker van filmtijdschrift Skrien en werkzaam als projectleider bij het Filmmuseum.

Meer informatie:
De Filmkrant
NRC
De Volkskrant
De Telegraaf
Internet Movie DataBase

The river
Taiwan, 1997.
Productie: Huang Che-ming.
Scenario: Tsai Ming-liang, Yang Bi-ying, Tsai Yi-chun.
Regie: Tsai Ming-liang.
Camera: Lao Peng-jung.
Geluid: Yang Chin-an.
Montage: Chen Sheng-chang.
Met: Lee Kang-sheng, Miao Tien, Lu Hsiao-ling, Chen Shiang-chyi en Ann Hui.
Kleur, 115 minuten.
Distributie: Cinemien.

15 april 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.