Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 23 APRIL 1998

Opkomst en ondergang van een tiran

Deze indrukwekkende verfilming kwam er onder impuls van Ian McKellen, gevierd en eigenzinnig Brits Shakespeare-acteur en hoofdrolspeler. Volgens sommigen is hij de hedendaagse opvolger van Laurence Olivier.

McKellen situeerde Shakespeare's koningsdrama uit 1597 in de jaren dertig van onze eeuw, de tijd van het opkomend fascisme. De burgeroorlog tussen de huizen York en Lancaster wordt uitgevochten met tanks en mortieren. De koning is vermoord en opgevolgd door Edward. Diens jongste, gebochelde broer, Richard, heeft echter zijn eigen ambities. Hij schuwt geen enkel middel om zijn machtswellust te bevredigen.

McKellen legt een aantal nieuwe accenten in het stuk. Zo verklaart hij Richard’s gewiekste en tirannieke gedrag als overcompensatie van zijn handicap. Richard Loncraine is geen liefhebber van Shakespeare en werd juist om die reden door McKellen gekozen als regisseur. De gehanteerde stijl is nadrukkelijk die van de actiefilm, met snelle montage, veel geweld en James Bond-achtige muziek. Hoewel er flinke stukken geschrapt werden, bleef de tekst ongewijzigd Shakespeare. De onwaarschijnlijke combinatie van de klassieke teksten en spectaculaire hedendaagse vormgeving werkt fantastisch en bepaalt de kracht van deze film, die Shakespeare toegankelijk maakt voor Shakespeare-haters.

Zie de 'official homepage': Richard III.


Groot-BrittanniŽ, 1996.
Produktie: Lisa Katselas Parť en Stephen Bayly.
Regie: Richard Loncraine.
Scenario: Ian McKellen en Richard Loncraine, naar de toneelbewerking van Richard Eyre van het toneelstuk van William Shakespeare.
Camera: Peter Biziou.
Montage: Paul Green.
Geluid: David Stephenson.
Muziek: Trevor Jones.
Met: Ian McKellen, Kristin Scott-Thomas, Jim Broadbent, Nigel Hawthorne, Annette Bening, Robert Downey Jr.
Kleur, 100 minuten.

9 maart 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.